AromaMama

Защо да изберем етерични масла против пърхот?

Пърхотът е едно от най-често срещаните състояния на скалпа. Неприятният сърбеж и люспичките лесно могат да понижат самочувствието ни особено когато сме опитали почти всичко с надеждата, че ще отстраним проблема. Ако сте запознати със състоянието от първо лице, вероятно сте забелязали, че етеричните масла присъстват като съставка в повечето натурални продукти против пърхот. Използването на подходящите масла в чиста форма обаче значително може да подобри благосъстоянието на скалпа ви, изцяло благодарение на богатствата на природата и техните лечебни свойства.

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА И ГРИЖАТА ЗА КОСАТА

Освен че са прочути с наситеното си ухание, висококачествените етерични масла имат различни полезни свойства, които осезаемо подхранват организма по натурален начин. Техните съставки са извлечени от богати на редица витамини и минерали растения, които заемат важна роля сред съставките на много козметични и медицински продукти. Ето защо можем да се възползваме от благоприятното им въздействие, включвайки ги в грижата за косата. Според действието на различните растения, можем да подберем правилните според нуждите си блендове. Дали целим да се погрижим за общото благосъстояние на косата си, за нейните растеж и сгъстяване или пък за някакъв конкретен дерматологичен проблем – подборът на правилни, обогатени с подходящите за целта ни свойства, масла, е от изключително значение.

КАКВИ МОЖЕ ДА СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВА НА ПЪРХОТ

Преди да изберем оптималното етерично масло за лечението на пърхот, е важно да се запознаем с особеностите на състоянието – дали причините за възникването му са изцяло козметични или пък има някакъв по-дълбок проблем, който не би било удачно да лекуваме единствено с помощта на етеричните свойства.

Сред причините могат да бъдат силно омазняване на скалпа, суха кожа, акне, причинено от гъбичка маласезия, както и по-ниска хигиена на скалпа. Разбира се, лющещият се скалп може да е симптом на хормонален проблем или по-сериозно заболяване, свързано с някой от органите в нашето тяло. Затова ви съветваме да посетите дерматолог, ако опитите за природно лечение у дома не помагат, било то дълготрайно или изобщо. 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ПРАВИЛНО

Много е важно да знаем как да използваме етеричните масла, така че да извлечем ценното за организма си от тях по най-ефективния начин. От голямо значение е да добавяте избраното масло към използваната от вас, козметика – шампоан, крем или друго. Разбира се, има масла, които могат да се втриват директно в скалпа, но в премерена дозировка и добре изчислени периоди. Да, маслата са известни с доказано полезните си свойства, но високата концентрация на продукта може да доведе до раздразване на тъканта или да причини някакъв друг дискомфорт.

При въпроси относно употребата на етеричните масла, винаги можете да се свържете с нас – ние ще се радваме да отговорим на въпросите ви и да ви дадем съвет за избор и ефективна употреба на етеричните масла.

КОИ СА ПОДХОДЯЩИТЕ МАСЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПЪРХОT

Етерично масло от българска лавандула


Лавандулата несъмнено е любимец сред етеричните масла заради разнообразните си качества и сладък, цветен аромат. Добре известно е, че има успокояващо действие, но освен това засилва растежа на клетките. Лавандуловото масло оказва чудесен ефект върху лющещ се скалп, поради антибактериалните си свойства, които запазват скалпа чист. Освен всичко друго, маслото от лавандула стимулира растежа на косата. Лятото е чудесен момент да пробвате лавандулово масло в комбинация със зехтин и масло от кокос – блендът ще обогати косата ви, придавайки ѝ чудесен блясък, нежен летен аромат и чистота.

Етерично масло от розмарин

Етерично масло от розмарин органик-1

Етеричното масло от розмарин е много ефикасно при сърбящ скалп, защото има силно антисептично въздействие. Богато на витамини и антиоксиданти, то поддържа скалпа чист и значително облекчава сухотата и последвалия сърбеж. Всъщност действията на билката са доста разнообразни – освен че регулира сухотата, тя е също толкова полезна и при прекомерна секреция от мазните и потните жлези, като в същото време подпомага сгъстяването на косата, освежавайки я напълно натурално. Може да се комбинира с масло от жожоба или кокос, като няколко предварително загряти капчици се втриват с масажиращи движения в корените.


Етерично масло от лайка


Лайката е прочута с мощното си противогъбично и противовъзпалително действие. Оказва благоприятен ефект върху раздразнената кожа – неконтролируемото чесане на скалпа при сърбеж в следствие на пърхот, неминуемо ще раздразни тъканта, която така или иначе се бели. Маслото от лайка ще успокои неприятните симптоми, почиствайки кожата от бактерии. 

Етерично масло от чаено дървоМаслото от чаено дърво е идеалният избор в терапията при наличието на гъбичката маласезия. И то като маслата, които изброихме по-горе, оказва силен антибактериален ефект върху скалпа, като освен това го успокоява. Това го прави изключително подходящо при лечението на пърхот.

Етерично масло от мента