AromaMama

Помагат ли етерични масла за дифузер за деца при кашлица

Кашлицата на децата е един от големите проблеми, срещани от родителите, и ползването на етерични масла чрез дифузер може да е един от отговорите му. Разтривките и масажите също са оръжия на добрата ароматерапия. И все пак ползването на дифузер за етерични масла, стига да са 100% натурални, биологични и сертифицирани, е водещ метод.

КАК ДЕЙСТВАТ ДИФУЗИРАНИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ДЕЦА ПРИ КАШЛИЦА

Висококачествените естествени етерични масла имат различни полезни свойства и имат комплексно въздействие върху детския организъм. Когато се ползва арома дифузер, те дезинфекцират въздуха в стаята и защитават малчуганите от микроорганизми. При кашляне микроорганизмите бързо се разнасят на няколко метра разстояние от кашлящия човек. Ето защо дифузирането на точните масла може бързо да реши проблема.

Билките могат да са от 40 до 60 пъти по-слаби като действие от най-добрите етерични масла. Последните подпомагат детското тяло да преборва инфекции със своите антибактериални и антивирусни качества. Малчуганите реагират твърде положително на чистите извлечени от сърцевината на растенията аромати и ги приемат с лекота. Затова няма да имате никакви грижи относно реакцията им при разпръскване с качествен арома дифузер.

ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА КАШЛИЦА ПРИ ДЕЦА

Тук говорим за нашите най-ценни съкровища и смисъл на живота ни, затова първият ни съвет е да ползвате само доказани и 100% натурални етерични масла. Не залагайте на сляпо на синтетични или на блендове от натурални и синтетични масла. Следете за знак „органично“ от авторитетна сертифицираща организация, за да сте сигурни в качеството и произхода на маслото. На всяка цена избягвайте попадането им в устата на хлапетата ви! Маслата не са за вътрешен прием при тях.

Имайте предвид и че при децата гамата от масла за прилагане е доста ограничена. По-надолу в този текст ще ви покажем оптималните етерични масла за дифузер за деца при кашлица. Също така концентрацията на ползваните разтвори е много по-ниска при малките, отколкото е при възрастните. Един често използван принцип е да се прилага наполовина (при деца между 6 и 12 години) съотношението, което се ползва от големите хора. Втори е, че „по-малко е по-добре“.

Първо потърсете педиатър

Друг много важен момент е да не забравяте, че с ароматерапия не правите лечение, а просто го подпомагате. Затова при кашлица на детето ви първо потърсете диагноза от квалифициран лекар педиатър. Ако то има и алергия, това важи с още по-голяма сила. С етерични масла може да забързате процеса на оздравяване и да предотвратите задълбочаване на кашлицата. Те помагат и за засилване на имунната система, осигурявайки по-здравословна и по-приятна среда за вас и вашите малчугани. Но пак първо потърсете лекар.

ТОЧНИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ДИФУЗЕР ЗА ДЕЦА ПРИ КАШЛИЦА

Етерично масло от чаено дърво

То е особено ефикасно в намаляването на продължителността на кашлицата при деца над 6-месечна възраст. Причината е лесно обяснима. Доброто етерично масло от чаено дърво притежава отхрачващи, антимикробни, антибиотични, антисептични, антивирусни и противогъбични свойства, като стимулира и имунната система. Така е чудесно оръжие срещу бронхити, възпалено гърло и респираторни заболявания. Може да се комбинира и с други масла като ментовото или лавандуловото.

Етерично масло от лавандула

При кашлица при деца над 3-месечна възраст се препоръчва и етерично масло от лавандула. Неговите противовъзпалителни, противоинфекциозни, антибактериални и имуностимулиращи качества засилват оздравителните процеси. Освен това то успокоява малчуганите и им помага след раздиращо кашляне да заспят дълбоко.

Етерично масло от хвойна

Около 90-те активни съставки в съдържанието на доброто етерично масло от хвойна, сред тях и антиоксиданти, помагат срещу болки в гърлото на детето. Вдишването на аромата му чрез дифузер за етерични масла спомага за намаляване на респираторните инфекции, някои от тях причинители на детския гърлобол.

Етерично масло от тамян

Качественото етерично масло от тамян се слави със силен противовъзпалителен ефект. То е равностойна алтернатива на нестероидните противовъзпалителни средства. При кашлица на деца се прилага с отлични резултати, като подобрява дишането дори при астма, бронхоспазъм и задух. Има добро действие срещу атрофия на носната лигавица, особено при дълго използване на капки за отпушване на носа.

Други етерични масла за дифузер за деца при кашлица

Има и още няколко етерични масла, които могат да ви се притекат на помощ при мокра и суха кашлица при деца. Сред тях са тези от евкалипт (но с умерена употреба при над 6-годишните), лимон и босилек. Не се колебайте да ги използвате. Друг чудесен вариант е да ползвате за децата си на между 2-10 години специалния бленд “Стоп, хрема”, който е ефикасна защита за горните дихателни пътища. Той съдържа чисти етерични масла от сибирска ела, розалина, смърч, кипарис, спеърминт и кедрово дърво.

ЗА ФИНАЛ

Вече можете да помогнете на своя малчуган да не се мъчи от постоянно кашляне и задух. Разгледайте каталога на Арома мама и подберете точните етерични масла за дифузер за деца при кашлица. Има и блендове, които ще облекчат болките и спазмите им. Натуралните етерични масла определено могат да бъдат част от решението чрез правилно дифузиране.