AromaMama

Помагат ли етерични масла при кашлица

Отговорът на този така важен въпрос е, съвсем накратко, “да”. Причината да са толкова ефективни е съдържанието на химическото съединение 1,8 цинеол. Ето защо, за да се избавим от лошата кашлица, трябва да имаме под ръка етерични масла с високо съдържание на това съединение.

Когато изучаваме как да използваме етерични масла терапевтично, е важно да вземем предвид естествения им химичен състав от стотици компоненти. Тези компоненти са съществена част от терапевтичното действие на етеричното масло.

КОИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПОМАГАТ ПРИ КАШЛИЦА

Ще ви предложим списък с някои етерични масла, които да използвате при кашлица. Нека обаче първо разберем как ще ви помогнат в борбата с някои състояния.

  • Изчистване от секрети
  • Сезонни заболявания като вируси и настинки
  • Намаляване на продължителността на боледуването

Кои етерични масла са подходящи за кашлица при възрастни и деца

Plant therapy ни предлага специално създадени формули за респираторни проблеми, подпомагащи дихателната функция:

Бленд Дихателна помощ

Фантастична и удобна готова комбинация срещу кашлица. Перфектна смес от евкалипт, бор, мента и още ценни масла, които да подпомогнат лекото дишане. Действа много добре, когато се разпръсква от дифузер за етерични масла или се разреди в базово масло за разтриване на гърдите. Може да се прилага и в онези моменти, когато имате нужда от съвсем бърз резултат. Опитайте парна инхалация! Пригответе я, като в топла вода (но не кипяща) добавите 1-2 капки от етеричното масло и вдишвате само 5 минути. Този метод се използва само при възрастни.

Бленд Стоп, хрема 

Ето каква готова комбинация можете да използвате и за кашлица при деца. Този бленд от етерични масла е създаден, за да помогне на малчуганите за чисти дихателни пътища. Съчетанието от масла от розалина, кипарис и сладка мента не само има свеж и чист горски аромат, но и ще помогне на децата да дишат по-леко за нула време. Само няколко капки в дифзуер за етерични масла и ще се почувствате по-добре. Етерични масла за деца, които няма да ви подведат.

Можете да изберете и да се доверите и на единични, самостоятелни масла, като научите основните им свойства и приложения. Сигурни сме, че сте ги чували много пъти и вече сте ги използвали в различни продукти.

Етерично масло от евкалипт

Етеричното масло от евкалипт е едно от най-познатите в света. Много хора го използват, без да знаят. Съдържа се в лекарства или мехлеми за кашлица. Ключовото съединение на маслото се нарича евкалиптол, но то съдържа и цинеол. Изследване, публикувано в Alternative Medicine Review, установява, че евкалиптолът има антимикробен ефект и може да се бори с бактериите, които причиняват заболявания. Той може също да помогне за намаляване на възпалението, облекчаване на болката и на мускулното напрежение, причинено от настинка или грип.

Етерично масло от мащерка 

Поддържа здрава имунна система и помага за изчистване на дихателната система по време на разболяване. С етерично масло от мащерка се подсилва кръвоносната система и се намаляват мускулният и храносмилателният дискомфорт. То спомага за зареждането с енергия и за успокояване на ума и съзнанието. Прочиства въздуха при дифузиране в арома дифузер.

Някои от вас се колебаят каква е разликата между мащерка тимол и мащерка линалоол. И двете масла са извлечени от едно и също растение, но имат различен химичен състав (хемотип). По тази причина мащерката линалоол е по-нежната, докато мащерката тимол е по-силната от двете. Поради съдържанието на карвакол има антибактериални и антивирусни свойства.

Етерично масло от мента

Лекарствените продукти за дихателната система често съдържат етерично масло от мента. Замислете се, че това важи и за всички пасти за зъби и води за уста. Има няколко причини за това: бори се с възпалението в устната кухина, има свеж аромат и е просто чудесно.

Основната съставка е ментолът. При вдишване създава усещане за охлаждане, което успокоява дразненето в гърлото. Изследване от 2013 г. казва, че когато здравият човек използва масло от мента, може да помогне за отпускане на бронхиалните мускули. Това може да обясни защо това етерично масло може да улесни дишането при хора с кашлица.

Етерично масло от розмарин 1,8-цинеол

Розмаринът е градинска билка. Подобно на евкалипта, той съдържа съединението цинеол. Изследване, публикувано в списание “Cough”, открива, че цинеолът може да помогне за разграждането на секрети и намаляване на възпалението*.

ОБОБЩЕНИЕ И ПРАКТИЧНА РЕЦЕПТА ЗА КАШЛИЦА

Сега вече знаете, че има етерични масла, които могат да облекчат симптомите при кашлица, да успокоят гърлото, да ви помогнат в борбата с бактериите и да намалят възпалението. Добре подбраните от тях във вашата аптечка могат да ви помогнат да се наслаждавате отново на живота.

Със сигурност знаете и най-лесния и ефикасен начин да ги използвате: като добавите няколко капки в дифузер за етерични масла. Използвайте дифузирането като превантивна мярка срещу разболявания в полза на цялото семейство. Бъдете внимателни и избирайте само качествени етерични масла, 100% чисти и без синтетични добавки. И помнете, че не всички масла са еднакви. Научете от нашия блог как да се ориентирате като потребители и какво е важно да знаете за качеството, сертификацията и тестването на маслата.

Медицинската общност е склонна да разглежда етеричните масла като допълнителна алтернативна терапия, а не като медицинско лечение. Използвайте маслата разумно и безопасно. Научете как да си направите сами домашен мехлем за кашлица.

Мехлем за кашлица

За бърз и лесен домашен балсам за кашлица старателно смесете 30 гр. лечебен балсам на Plant therapy с 30 капки респираторен бленд „Дихателна помощ“ (за възрастни). Съхранявайте на хладно място.

*Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs, 2011; Eran Ben-Arye, Nativ Dudai, Anat Eini, Moshe Torem, Elad Schiff and Yoseph Rakover

Предпазни мерки:

Посочените в този текст съвети не са и нямат за цел да заместват медицинските съвети. Винаги нанасяйте върху кожата в подходящото разреждане за възрастта и не използвайте вътрешно! Освен това винаги се консултирайте с доктор, когато се отнася до вашето здраве! Същото важи и ако сте бременна, кърмите или сте под лекарско наблюдение. Етеричните масла не са подходящи за бебета под 3 месеца. Да се прилагат с внимание и след консултация при бебета и подрастващи.