AromaMama

Кои са най-добрите етерични масла против насекоми

Пролетта и лятото са най-хубавите сезони в годината, но атаките от насекоми могат да ги провалят, затова с етерични масла можем да си помогнем. Какво по-хубаво от това да можем да се възползваме от топлото време, слънцето, барбекютата в задния двор и ваканциите на плажа без ужаса от жужащите насекоми?!

Благодарение на топлината и влажността, комарите, мухите и други хвърчащи дразнители са сред нас. Често посягаме към спрейове и мазила, пълни с химикали, често неподходящи и за деца. Това лято обаче проявете решителност и си направете домашен продукт от етерични масла. Едно е сигурно, ще знаете точно какво съдържа и насладата от спокойствието ще ви струва много малка сума пари.

НАЙ-ДОБРИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРОТИВ НАСЕКОМИ

Ето 12 етерични масла, които могат да ви помогнат да държите насекомите далеч от себе си, за се насладите на времето си на открито. Маслата, дестилирани от членовете на семейство Lamiaceae (семейство мента, което включва повечето кулинарни билки), Poaceae (ароматни треви) и Pinaceae (семейство бор и кедър), обикновено се използват като репеленти срещу насекоми (таблица).

Много от репелентите, които се предлагат в търговската мрежа, съдържат редица растителни етерични масла. Сред тях са мента, лимонена трева, гераниол, борово масло, пенироял, кедрово масло, масло от мащерка и пачули. Най-ефикасните от тях включват масло от мащерка или карамфил самостоятелно или в комбинации от карамфил и мащерка или карамфил и здравец. В проучване, което разглежда продължителността на действието на тези етерични масла, е установено, че те отблъскват комарите до два часа и половина, в зависимост от използваната комбинация и концентрация.

Етерично масло от босилек

В по-ранно проучване от 2001 г. в Тайланд се посочва, че ужасните комари там могат в условия на клетки да бъдат отблъснати от куркума, цитронела и босилек. Този ефект се удължава за период до цели осем часа чрез добавяне на 5% ванилин (екстракт от ванилови шушулки). 

Изследване от 2014 г., което разглежда ефектите на домашния прах, пък показва, че спрейовите форми на етерично масло от босилек действат доста добре. Те постигат 97-100% ефикасност при спасяването от тази досада, която причинява алергия у доста хора напоследък.

Етерично масло от коча билка (котешка трева)

То идва от растение, което вирее като плевел в много части на САЩ. Едно проучване установи, че масло държи комарите далеч и се представя дори по-добре в сравнение с химичното съединение диетилтолуамид. (То е обичайна химична съставка в повечето препарати против насекоми.) Проучване от 2014 г. показва, че етерично масло от коча билка има много висока степен на отблъскване на комари за най-малко два часа. 

Етерично масло от цитронела

Този свеж аромат се добива от листата и стъблата на лимонената трева. Това съкровище е регистрирано като растителен репелент против насекоми в САЩ още от 1948 г. Смята се, че етерично масло от цитронела е суперефикасно и е сред най-добрите масла против насекоми според „Илюстрираната енциклопедия на етеричните масла“. Още тогава се показва, че когато се прилага локално или се пръска, маслото от цитронела е толкова ефективно, колкото доза диетилтолуамид*. Съдържа цитронелал, цитронелол, гераниол, цитрал, α пинен и лимонен (източник). Етеричните масла имат свойството да се изпаряват бързо, което понякога може да доведе до намаляване на защитните им свойства. Прилагайте толкова често, колкото е необходимо.

Свещите от цитронела са лесно достъпни в повечето магазини, особено през пролетния и летния сезон. Те са популярна опция за хора, които искат да прекарват времето си на открито без неудобството на досадните насекоми. За още по-ефикасен подход опитайте етерично масло от цитронела в дифузер за етерични масла. Според едно проучване дифузирането на етерични масла е довело до коефициент на отблъскване до 68% на закрито (от 14% за свещите).

Етерично масло от карамфил 

Доклад от 2013 г. разгледа, че маслото от карамфил в комбинация с маслиново и кокосово защитава в продължение на съответно 76 и 96 минути срещу хапещите инсекти. Това го класира сред най-добрите етерични масла против комари, по-високо дори и от маслото от цитронела и от лимонова трева. Някои доклади изразиха опасения, че метилевгенолът, един от микроелементите на маслото от карамфил, може да бъде канцероген. Като цяло FDA го счита за безопасно, но американската Национална медицинска библиотека съобщава за някои странични ефекти, включително дразнене на кожата и главоболие.

В друг поглед върху ефикасността, 38 етерични масла са тествани от доброволци и е отбелязано, че маслото от карамфил дава 2-4 часа отблъскване срещу трите вида комари. Това е най-дългата продължителност при всички тествани масла. Но отново напомняме: винаги разреждайте, ако ще прилагате върху кожата! 

Масло от гераниум органик
това от гераниум е едно от най-добрите етерични масла против насекоми

Етерично масло от гераниум

Гераниол, активната съставка на маслото от гераниум, е доказано ефикасен при отблъскване на голямо разнообразие вредители, включително комари, мухи, хлебарки, мравки, бълхи и кърлежи. Когато неговата ефективност беше проучена под формата на свещ или дифузер, последният спечели както на закрито, така и на открито. Той победи дори и цитронела. Смесете няколко капки с вода във вашия арома дифузер и го поставете на местата, където са и насекомите.

Можете също така да използвате етеричното масло, за да направите свой собствен домашен репелент. Просто смесете 8–10 капки от етерично масло от здравец със супена лъжица базово масло и го нанесете върху открити участъци от кожата, като избягвате очите, устата и носа. Опитайте първо на малък участък от кожата, за да сте сигурни, че няма да има кожно раздразнение, преди да приложите на по-големи участъци. Със своя дълбок аромат на роза, здравецът е прекрасен и за раздразнена кожа. Така че, дори и да забравите да използвате репелент, включете това етерично масло за след ухапвания.

Етерично масло от лавандула

Етерично масло от лавандула не се ограничава само до успокояване на нервното напрежение и предизвикване на спокоен сън. То може да бъде използвано в гардероби и чекмеджета за отблъскване на молци, както и напръскано от пулверизатор или оставено в чинийка, за да предпази от мравки и насекоми (източник).

Качественото етерично масло от лавандула е ефикасно за предотвратяване на ухапвания от насекоми, включително тези от проблемните комари за сезона (източник). Тя може да е прекрасно допълнение към рецептите „Направи си сам“. Не само ще можете да използвате всичките му природни ползи, но и ще ухае невероятно!

Дифузирайте етерично масло от лавандула, за да държите буболечките далеч от дома си или го нанасяйте директно върху кожата, за да пазите летящите насекоми далеч от себе си и близките си. Това е друго етерично масло, което се справя двойно с проблемите с насекомите: помага за възпиране на определени вредители и също така за облекчаване на сърбежа и дразненето.

Етерично масло от лимонов евкалипт

Лимоновият евкалипт е съставен от 85% цитронелал. Етерично масло от лимонов евкалипт е всъщност различен продукт от етерично масло от евкалипт. То съдържа още една мощна отблъскваща PMD (p-ментан-3,8-диол), която е високоефективно и дълго действащо средство против комари, подобно на диетилтолуамид (източник). И PMD прояви по-добра защита от диетилтолуамид срещу кърлежите, които носят лаймска болест (източник).

Широко смятан за безопасен, PMD е единственият растителен репелент, който CDC е одобрил за обществена употреба (източник). Важно е обаче да се отбележи, че е доказано, че предизвиква дразнене на очите и не трябва да се използва при деца под 3-годишна възраст.

Етерично масло от лимонена трева

Етерично масло от лимонова трева е известно с аромата на цитруси. То се използва при проблеми със стомаха, ревматоиден артрит и много други състояния поради антиоксидантните си, противовъзпалителни ефекти (източник). Приложено локално, 1% разреждане в спрей и 15% в крем е сравнимо с това на конвенционален репелент против комари (източник).

Установено е, че това масло е безопасно за употреба от хора и животни. Това се вижда в споменатото вече проучване от Тайланд, където е доказано, че има отлична репелентна активност срещу комарите.

Етерично масло от мента

Маслото от мента със силния си аромат и усещане за изтръпване и хлад е чудесно за отблъскване на много и различни видове насекоми. Активната съставка в ментата (p-Ментан-3, 8-диол) е регистрирана в EPA (Enviromental Potection Agency)** като средство против комари от 2000 г. (източник).

Доказано е в проучване от 2011 г., че качественото етерично масло от мента осигурява 100% защита от комари за 150 минути при прилагане локално. По-ниските концентрации (5-10%) обаче са далеч не толкова ефективни (източник).

За летящи насекоми може да направите спрей от мента, като комбинирате 4–5 капки ментово масло с ¼ чаша вода в бутилка за пръскане. Щедро разклатете и напръскайте по откритите части на тялото. За противодействие на пълзящи инсекти сложете няколко капки масло от мента върху топче от памук и поставете на места, където има паяци, мравки или кърлежи. Не забравяйте, че поради високото съдържание на ментол това масло не е подходящо за бебета и малки деца. За деца под 5-годишна възраст използвайте етерично масло от спеърминт (сладка мента).

Етерично масло от чаено дърво

Всички знаем, че етерично масло от чаено дърво е естествен антибиотик и зелена почистваща енергия. То обаче е и в състояние да потисне растежа на паразити като бълхи, пиявици, въшки и кърлежи. Разпръснете го около къщата или го разредете в базово масло и нанесете директно върху кожата, за да държите тези досадни същества далеч.

Това масло е чудесно решение и когато трябва да се справяте с последствията от ухапвания от насекоми. Често, най-вече в комбинация с лавандула, се използва в рецепти „Направи си сам“ поради способностите си да помогне за облекчаване и успокояване на сърбяща и раздразнена кожа. И друг бонус: поради своите ефикасни, но същевременно нежни свойства може да се използва около по-голям кръг хора в зряла и детска възраст.

Етерично масло от мащерка органик
мащерката е едно от най-добрите етерични масла против насекоми

Етерично масло от мащерка

Мащерката съдържа пет вещества за борба с насекомите, наречени монотерпени (карвакрол, p-цимена, линалоол, алфа-терпинен и тимол). Когато се прилагат върху кожата, всички те помагат за възпиране на комарите (източник). При едно проучване всички те се оказват ефикасни, а няколко от тях показват по-висока степен на защита  дори от диетилтолуамид (източник).

Доброто етерично масло от мащерка е и високоефективен инсектицид срещу домашните мухи (източник). Използвайте 1 част от това масло, смесено с 10 части вода от хамамелис, за да направите натурален спрей против насекоми.

Етерично масло от ветивер

Когато се дифузира във въздуха, етерично масло от ветивер действа като естествено средство за предпазване от комари в къщата (източник). Известно е също, че има много козметични приложения (източник), а и като допълнителен бонус помага за създаване на приятна атмосфера. Освен това е отличен за закрепване на смеси от етерични масла поради дълбокия си заземен аромат. Така че, ако търсите етерично масло, за да балансирате своята смес срещу насекоми, просто добавете много малко количество ветивер. Няма да останете разочаровани.

Въпреки че това масло може да се използва и в присъствието на деца, имайте предвид, че то може да има седативен ефект. Затова е необходимо съвсем малко количество, за да си приготвите смес. Понякога дори само една капка.

ЗА ФИНАЛ

Вече знаете как да използвате етерични масла в защитата против насекоми. На тях винаги може да се разчита. Проверете и някои от готовите репеленти на Plant therapy  против насекоми за деца „Защити ме“ и „Естествена защита‘“ за възрастни. 

*Агенция за защита на околната среда в САЩ.