AromaMama

Как да се предпазим с етерични масла против комари

Топлите месеци са любимото годишно време на повечето хора заради възможността да се радват на слънцето и природата на открито. Е, поне до онзи ужасен момент, в който се усети стряскащото високочестотно жужене и обкръжаването ни от досадни вредители. Има обаче една добра новина: на помощ ни се притичат натурални етерични масла против комари. Край на заточението между четири стени! Добре дошли обратно, щастливи дни на брега край морето или на поляната край реката! Блаженството на пролетта, лятото и есента отново е възможно, и то благодарение на един напълно естествен продукт.

ЗАЩО ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРОТИВ КОМАРИ ВМЕСТО РЕПЕЛЕНТИ ОТ АПТЕКИТЕ

Съществуват няколко вида етерични масла против комари, които с успех се справят с тях. На пазара ще намерите и доста разновидности репеленти, които също могат да ви помогнат, но с цената на една голяма грижа. Доста от тях имат в съдържанието си вредни и потенциално токсични химикали. Не е най-препоръчително те да попаднат на кожата ви или особено да ги вдишвате. Една от най-разпространените активни съставки в репелентите е DEET (диетилтолуамид). При нея често срещан страничен ефект са алергичните реакции. Нерядко те не се проявяват веднага, тъй като съставката се абсорбира бавно от кожата, което води до дългосрочни проблеми. Репелентите с DEET освен това миришат ужасно, пък и могат да съсипят вашите дрехи.

Когато говорим за предимствата на етеричните масла в този случай, трябва да отбележим, че са 100% естествени по произход. Мнозинството от тях са силно благоуханни, тъй като се извличат от ароматни растения. Някои хора смятат, че растенията произвеждат маслата именно като щит срещу вредители. Затова няма причина да не се възползваме от това натурално средство във вечната си борба с комарите. Ароматните масла са по-благоуханни, но повечето от тях са по-малотрайни от аптечните си еквиваленти, така че трябва да ги използвате редовно и често.

КАК ДА СЕ ПОЛЗВАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРОТИВ КОМАРИ

За да осигурите качествена защита срещу комарите с различен период на действие, можете да ползвате маслата и поединично, и в разнообразни съчетания. При комбиниране етеричните масла работят дори по-добре отколкото поотделно. Причината е, че различните летливи агенти влияят различно на рецепторите на комарите. Можете да нанасяте някои от маслата върху кожата си, а други да разнасяте по въздуха за отбрана на цели помещения. За последните препоръчваме да използвате качествен дифузер за етерични масла.

Изключително важно е обаче да се съблюдават мерките за безопасност. Етерични масла против комари не бива да се нанасят в концентрирана форма върху кожата, иначе ще я раздразнят. Добра идея е също да се разреждат с основа от по-неутрални базови масла, например кокосово, авокадово и т.н. Може също и с дестилирана вода, алое вера гелове и спирт и спирт 70% или 75%.

КОИ СА НАЙ-ПОМАГАЩИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРОТИВ КОМАРИ

Етерично масло от мента

ментовото е едно от най-полезните етерични масла против комари

Лятото и ментата вървят ръка за ръка не само заради едноименната напитка или заради мохитото. Това растение е натурален инсектицид и е същински кошмар за жужащите и хапещи насекоми. Неслучайно етерично масло от мента е чудесен избор за топлите дни в годината. То може да се прилага и върху кожата, и с арома дифузер за разпръскване във въздуха в помещение. Във втория случай разтвор от едва 3 мл ментово масло с вода защитава площ от 1 кв. м за цели 24 часа. То може да помага и при ужилвания. Смес от 10 капки от него с 10 капки масло от чаено дърво нанасяйте разредено в базово масло по няколко пъти на ден с памучен тампон.

Етерично масло от лавандула

Във Франция лавандулата се ползва традиционно срещу комари и други насекоми вредители от векове. Наситеният му флорален аромат има двоен положителен ефект за нас в знойните летни нощи. На първо място осигурява чудесна обстановка за дълбок сън и отпускане. На второ отблъсква жужащите вредители, та неслучайна е славата му на едно от най-добрите етерични масла против комари. То може да се нанася самостоятелно върху кожата добре разредено в базово масло, може и да се пръска с арома дифузер. Някои хора дори го комбинират с козметиката си за тяло.

Етерично масло от босилек

Босилекът също като ментата е често свързван като аромат с лятото. Свежото му и зелено ухание е уникална подправка за доматените салати, сосове и ястия, но има и не само приятни, а и полезни качества. Етерично масло от босилек има силно изявена инсектогонна функция, пък и е пословично в ароматерапията с положителния си ефект върху нервната система. Но снемането на стреса ще е съвсем извисено, когато можете да излезете спокойно в двора, градината или парка. Затова и подчертаваме качеството му като едно от най-добрите етерични масла против комари. Нанасяйте от него в шише вода и пръскайте във въздуха, а може и върху кожата си, например добре разредено в базово масло.

Етерично масло от лимонов евкалипт

Лабораторни анализи на етерично масло от лимонов евкалипт показват нещо изключително любопитно и важно. Според резултатите то съдържа вещества, които като репелентно действие са напълно съизмерими с това на вече споменатото вещество диетилтолуамид (DEET). Припомняме, че DEET е основна активна съставка на синтетичните репеленти и има доказан ефект за защита от ухапване от различни насекоми. Затова и лимоново евкалиптовото е едно от най-препоръчителните етерични масла против комари. То е изцяло натурално и не съдържа потенциално опасни химикали.

Етерично масло от бергамот

Когато ви питат за етерично масло от бергамот, едва ли ще е сред онези, за които знаете най-много. Със своя доста интересен аромат обаче то е доста подходящо за естествен репелент, а отгоре на това и е способно да ви покачи настроението. Има все пак нещо съществено, което трябва да знаете за него: бергамотът е силно фототоксичен. Затова го ползвайте в набора си от етерични масла против комари, но не навън като локален репелент. Разчитайте на него по-скоро като отблъскващ спрей за въздух или за дифузиране в арома дифузер.

това от бергамот е сред най-работещите етерични масла против комари

Други подходящи етерични масла против комари

Има, разбира се, и още от маслата, с които да си помогнете срещу тези жужащи убийци на летните положителни емоции. Можете да опитате също етерично масло от цитронела, лимонена трева, розмарин, гераниум, кедър, копър и салвия.

ЗА ФИНАЛ

Лятото идва и е време да му се порадвате без страх от масови насекомни атаки. Подберете някои от най-помагащите етерични масла против комари от каталога на Арома мама и се отпуснете. Можете да ползвате и специалните ни комбинации: бленд “Защити ме” и за възрастни “Естествена защита”.

Време е да се порадвате на живота в хижата, къмпинга, морската градина, парка или в собствения си двор. Толкова чакахте топлите месеци, че е грехота да ги пропуснете, оставайки затворник у дома.