AromaMama

Как да се предпазим с етерични масла против бълхи и кърлежи

Болестите и дразненията са вечният резултат на срещата ни с бълхи или кърлежи, но с етерични масла можем да им се противопоставим. Зачервената кожа, сърбежите и постоянно подтикващите ни към чесане пъпки и рани са кошмарът на всеки човек в топлото време. Ухапванията на кърлежите например могат да ни докарат ужасно коварната лаймска болест. Тези от бълхи пък могат да ни донесат различни зарази от ухапания преди нас човек или животно. Смъртоносната чума например е резултат именно на „помощта“ на бълхите.

Разбира се, никой не иска да страда по време на зелената пролет, горещото лято и топлата есен. За да се предпазим от вредите, нанасяни от тези опасни насекоми, търсим всякакви начини във времето. Сравнително нов, ала работещ за мнозина метод в сезоните на ухапвания е употребата на етерични масла. Нека ви запознаем с най-добрите сред тях във вечната битка с бълхите и кърлежите.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ЕСТЕСТВЕНИ РЕПЕЛЕНТИ ВМЕСТО ТРАДИЦИОННИТЕ

В годините най-често мнозинството хора прибягваха до добре познатите ни репеленти под формата на спрейове. Купища недостатъци обаче предизвикват нуждата от алтернатива. Сред минусите са прекалено силната и неприятна миризма, лютене на очите и предизвикване на кашлица при вдишване. Традиционните репеленти освен това имат в съдържанието си химически биоцидни съставки. Да не говорим и че са неподходящи за деца под 2 години и не се препоръчва ползването им повече от дваж дневно.

Залагането на репеленти с натурален и органичен произход елиминира рисковете от употребата на традиционните. Те могат да се ползват от бременни или кърмещи жени, от бебета или малки деца. Също и от хора с проблемна или чувствителна кожа, както и от страдащи от алергии. Стига, разбира се, да спазваме всички препоръки на специалистите и да знаем кои масла да ползваме. Нека ви запознаем с новите ефикасни оръжия срещу опасната напаст – етерични масла против бълхи и кърлежи.

НАЙ-ПОМАГАЩИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРОТИВ БЪЛХИ

Етерично масло от чаено дърво

Етерично масло от чаено дърво е известно като зелена почистваща електроцентрала и се използва често за потискане на вирусни и бактериални инфекции. То може да служи също за унищожаване на насекоми, пише авторитетният уебсайт naturallivingideas.com. Това масло има антипаразитни свойства, правещи го подходящо за унищожение на бълхи. (А и на други вредители като въшки, кърлежи, комари, мравки, паяци и още.)

Етерично масло от лавандула

Доста хора свързват флоралния аромат на лавандула с релаксация и спокойствие. Оказва се обаче, че маслото от това растение изненадващо може да се използва и за ефикасна борба с насекомите. Всъщност с етерично масло от лавандула са отблъсквали нашествията на бълхи от векове. То гони и други хвърчащи дразнители като черни бръмбари и мухи. Маслото може да бъде ползвано и при ухапване от насекомо за спиране на разпространението на инфекция.

Това от лавандула е сред най-добрите етерични масла против бълхи

Етерично масло от див портокал

С етерично масло от див портокал ще се радвате не само на успешно противоборство с бълхите, а и на изключително приятен аромат. То притежава множество антибактериални съставки, което го прави доста полезно в честите случаи на ухапвания в топлите месеци от годината.

Етерично масло от кедър

Щом търсите природно и ефикасно средство за отблъскване на бълхи, е добре да се възползвате от свойствата на кедрово масло. То се извлича от кората на кедрови дървета и е безопасен натурален репелент против натрапниците. Сред основните свойства на кедровото дърво са, че е противовъзпалително, антисептично, успокоително и инсектицид. Добре се съчетава с хвойна, кипарис, бергамот и копаиба. Не бива да се употребява вътрешно, а върху кожата препоръчваме да се използва разредено.

Етерично масло от евкалипт

Етерично масло от евкалипт има мощни лечебни свойства, но може да се ползва и като инсектицид в битката с бълхите. Неговият успех се дължи на силния му аромат, който се приема от насекомите като сигнал за опасност. Ползвайте това масло смело, докато нашествениците накрая не изчезнат от дома ви.

НАЙ-ПОМАГАЩИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРОТИВ КЪРЛЕЖИ

Етерично масло от розово дърво

Многобройни ползи има етерично масло от розово дърво. То успокоява и омекотява раздразнената кожа след ухапвания от кърлежи. Неговото антибактериално действие е добре познато от много време за човечеството, като се е използвало за заздравяване на рани и облекчаване на сърбежи. Уханието му служи за успешен репелент срещу насекоми и паразити, и то не само кърлежите, а също молците и комарите.

Етерично масло от мащерка

Куп полезни свойства има етерично масло от мащерка във вечната битка с кърлежите. То помага за премахване на заразите от раните, за облекчаване на сърбежа и не позволява да се развие инфекция. Също така служи за силен и натурален репелент и срещу други опасни вирусоносители паразити – въшките.

Това от мащерка е сред най-добрите етерични масла против кърлежи

Етерично масло от риган

Както чаеното дърво, риганът също има полезни съставки с ефикасно действие срещу бактерии и микроби. С богато съдържание на карвакрол, етерично масло от риган може да неутрализира вредното влияние на над 25 вида бактерии. То прочиства организма от токсините, така че е особено полезно в борбата с кърлежите при ухапвания.

Етерично масло от грейпфрут

С етерично масло от грейпфрут също сте крачка напред в битката с доказан вредител като кърлежите. Антимикробното му действие е по-силно дори от това на изопропиловия алкохол и на хлор белина. Употребата му като антисептично пречистващо организма средство е твърде ползотворна в случаи на ухапвания от кърлежи.

Етерично масло от лимонова трева

Изключителни антисептични и противовъзпалителни свойства предлага и етерично масло от лимонова трева. То може да помогне за отблъскването на кърлежите, както и да облекчи болките след ухапвания. Би могло да служи за репелент и срещу други крайно вредни насекоми като комари, бълхи и мухи.

ЗА ФИНАЛ

Ето че вече сте запознати кои етерични масла против бълхи и кърлежи да ползвате за едно по-спокойно и приятно лято. Сега остава само да ги поръчате от богатия каталог на Арома мама. И после има да се радвате на топлите дни на открито както никога досега.