AromaMama

Етерични масла за косопад и растеж + рецепта за домашна маска

Косопад? О, не!

Красивата прическа е важна за самочувствието не само на дамите, а косопадът е един от най-големите ѝ врагове. Той може да е причинен от смяната на климата и сезоните, на хормонални промени, на стрес в организма. Напоследък косопадът е една от честите последици от прекаран вирус. И ако сте се уморили да подлагате тялото си на всевъзможни терапии и химикали, днес ви предлагаме да опитате с етерични масла при косопад. 

Етерични масла за косопад – помагат ли?

Да, и това е доказано в проучване от 2015 г., публикувано на сайта на Робърт Тисеран – Tisserandinstitute.org. В изследването са участвали 100 души, страдащи от различни видове косопад, включително оплешивяване при мъжете. В продължение на 6 месеца, половината от тях използвали етерично масло от розмарин, а останалите – лекарството миноксидил. След 6 месеца те били прегледани от дерматолог, а резултатите били впечатляващи. Групата, използвала етерично масло, отчела по-малка загуба на коса, по-добър растеж на нова коса и по-малко странични ефекти от терапията. Затова и етеричното масло от розмарин винаги се споменава като топ продукт срещу косопад сред останалите етерични масла.

Кои други етерични масла за растеж на косата да изберем?

Освен маслото от розмарин, още няколко масла повлияват много добре скалпа и помагат за поддържането на красива, гъста и здрава коса. 

Маслата от сандалово дърво и кедрово дърво имат подхранващо действие и също могат да стимулират скалпа.  Подобно действие има и маслото от лавандула

Маслото от гераниум е известно със способностите си да подпомага естественото възстановяване и да подсилва скалпа. А маслото от салвия успокоява раздразненията и отоците и също така може да регулира производството на себум. 

Как да използваме етерични масла при косопад?

Един от най-лесните и популярни начини е да добавите няколко капки етерично масло в шампоана и да смесите добре. Важно е да използвате висококачествен шампоан без вредни съставки. Сулфатите, които се използват широко като пенители, могат да саботират опитите ви за  красива и здрава коса. Можете да разредите етеричните масла и в балсама за коса, вместо в шампоана. 

Можете да си направите и маска с етерични масла, която да нанасяте веднъж седмично за по 1-2 часа, след което да отмиете. Приготвянето е лесно. Просто разредете избраните етерични масла в подходящо базово масло. За такива маски са подходящи маслата от гераниум, чаено дървотамян. А сред най-добрите базови масла за целта са от арганжожобаконопавокадо. Всички изброени етерични масла можете да разредите и в смес от 2-3 базови масла с 1-2 % разреждане.

Рецепта за домашна подхранваща маска за растеж

Ето и една примерна рецепта за домашна подхранваща маска за коса, публикувана на официалния сайт на Plant  Therapy.

30 г масло от жожоба

30 г масло от арган

20 капки етерично масло от розмарин

8 капки етерично масло от лавандула

8 капки етерично масло от кедрово дървоСмесете всичко и поставете в подходящ съд за съхранение. Изсипете малко количество върху дланта си и масажирайте скалпа поне 10 минути преди къпане с шампоан. Използвайте 2-3 пъти седмично.