AromaMama
AromaMama

/

Блог

/

Кои етерични масла за успокоение да ползваме при стрес

Кои етерични масла за успокоение да ползваме при стрес

Дата: 4 ДЕКЕМВРИ 2023 Г.Автор: Aroma mama

В началото на годината всички си обещахме да се грижим повече за себе си и да намалим стреса, но неусетно той пак се върти около нас. Пролетта идва, а дори не можем да ѝ се зарадваме,  умората ни мъчи. Време е да се вслушаме в тялото си и да се обърнем към природата, за да изгоним стреса и да посрещнем новия сезон с усмивка. В тази статия ще ви подскажем как да преборите стреса с натурални етерични масла за успокоение.

Лавандула

Ароматът ѝ е безценен помощник за успокояване както на нервите, така и на кожата и цялото тяло. Няколко капки етерично масло от лавандула в дифузера ще ви помогнат да се отпуснете след дългия ден и да спите спокойно и здравословно. Ако пък кожата ви е раздразнена от ухапвания или нещо друго, разредете в базово масло 3-5% и нанесете върху раздразнените места. Етеричното масло от лавандула е едно от основните масла, които трябва да имате  по всяко време в дома си. 

Сандалово дърво

Топъл, дървесен, земен аромат се разнася из цялата стая, когато етеричното масло от индийско сандалово масло е наблизо. То се използва от хилядолетия за поддържане на състоянието на духа, за създаване на спокойна атмосфера, за успокояване на ума и сваляне на напрежението. Затова и след тежкия ден, в който сте изминали десетки километри и сте провели десетки приятни и недотам приятни срещи, този аромат е вашето бягство и магия. Използвайте го с дифузер или пък добавете няколко капки към ваната, за да се насладите максимално на свойствата му. Можете да го прилагате и локално с разреждане до 2 % в любимото си базово масло. 

Бергамот

Свежият и ярък аромат на етеричното масло от бергамот ще ви накара да се чувствате по-добре, ако умът ви е изморен от стрес и напрежение. То действа успокояващо като увеличава активността в парасимпатетиковата нервна система, която отговаря за сърдечния ритъм, кръвното налягане и дишането. Можете да го използвате и заедно с други масла с подобно действие, като масло от роза, римска лайка или сандалово дърво

Маслото от бергамот е и сред препоръчваните етерични масла за успокоение при тъга и скръб. 

Копайба

Когато стресът превземе ума ни, той винаги се отразява и върху тялото и имунната система. Главоболието и болките в тила зачестяват и се чувстваме все по-зле. Маслото от копайба, под формата на невероятно лек и нежен олеорезин, който нанася по-малко щети на природата, е известно със способностите си да повлиява добре болките в ставите и мускулите. То е със сладък, землист аромат, с лека балсамова нотка. 

Смята се, че благотворното действие на маслото от копайба се дължи донякъде на високото съдържание на веществото бета-кариофилен. Този химикал действа на нервната система като помага да се намали усещането за тъга и липса на мотивация. 

Пачули

Това е едно от популярните етерични масла при медитация заради успокояващите си ефекти. Когато се дифузира, облекчава нервното напрежение и безпокойство. Ароматът на етеричното масло от пачули е любим на младите хора в Азия и често се използва като част от дезодоранта при мъжете. 

Рецепта за успокояващ бленд за душ и вана

Комбинирайте по няколко капки от изброените етерични масла, за да се насладите едновременно на всичките им благотворни ефекти. Много бързо и лесно можете да си направите успокояващ бленд за душ и вана.

Необходими продукти:

2 с.л. неароматизиран душ гел или гел за вана

½ ч.ч. английска сол

5 капки етерично масло от лавандула

4 капки етерично масло от бергамот

2 капки етерично масло от пачули

2 капки масло от копайба

Подходящ контейнер с плътно затваряне

Смесете съставките и дръжте контейнера плътно затворен. Количеството е подходящо за две вани.

0 коментар(а) върху публикацията 'Кои етерични масла за успокоение да ползваме при стрес'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход