AromaMama

Помагат ли етерични масла срещу пролетни алергии

След зимата започва пробуждането за едни, но и кошмарът за други – вечните пролетни алергии, като се повдига въпросът за ползата от етерични масла. Прочетете този текст и ще разберете всичко по тази тема, за да сте подготвени да вземете възможно най-информираното си решение. Ще научите най-добрите начини да се предпазвате и да се насладите максимално на живота в първите топли месеци на годината.

СТРАДАНИЕТО ОТ ПРОЯВЕНИТЕ СИМПТОМИ ПРИ ПРОЛЕТНИ АЛЕРГИИ

За начало ще кажем няколко думи за повече от неприятното чувство, превземащо за цели месеци страдащия от пролетни алергии. Изтезаван от различни ужасни симптоми, той би дал мило и драго, за да се порадва на топлото време навън. Вместо да излезе да се наслади на възраждащата се природа с обичани хора, той се самоизолира в затворени помещения.

Неспирно кихане? Да. Неспирно течащ нос? Разбира се. Сърбящи и сълзящи очи? Естествено. Затруднено дишане? Че къде без него! Главоболие? И то също е тук. Както и кашлянето и придружаващото всичко това зачервяване на кожата. Как тогава да отидеш на излет в парка или планината, на барбекю в двора на приятели или да поспортуваш навън?! Главната вина за това състояние е на цветния прашец, праха, мухъла, някои медикаменти и други.

Ползата от етерични масла при пролетни алергии

За радост, има доста начини човек да третира своите пролетни алергии, а сред ефикасните е употребата на етерични масла. Тези дестилирани или студено пресовани от различни растения продукти от природата могат да ви помогнат бързо да се върнете при природата. Сред благотворните ефекти на ароматерапията е контролирането на симптоми като тези при сенна хрема.

Според статистиката, всеки четвърти европеец изпитва дискомфорт от бурната реакция на имунната система срещу алергените. Няма как да се скрием от полените, които са причинители на пролетни алергии. Всъщност те дори не са само пролетни, а присъстват почти целогодишно в природата. Тяхното разпространение започва още през февруари с дървесните полени. През лятото се появяват тревните, а през есента идват и тези на бурените и храстите. Така че помощ е нужна постоянно, макар най-вече напролет, и качественото етерично масло може да ви я осигури.

НАЙ-ПОМАГАЩИТЕ СРЕЩУ ПРОЛЕТНИ АЛЕРГИИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Етерично масло от лавандула

Ако търсите съчетание от полезност и популярност при пролетни алергии, изберете етерично масло от лавандула. Неговата изключителна ефикасност при третирането на симптомите се дължи на свойството му да успокоява възпалението и да разширява лигавиците. Активно намалява сърбежа и раздразнението. Също и щади кожата, като може да помогне за връщането на нормалния й вид след алергични обриви. Единият препоръчителен метод за употреба е чрез дифузер за етерични масла. Другият е чрез поставяне на малко количество добре разредено етерично масло от лавандула във ваната за успокояващ ефект.

Етерично масло от сандалово дърво

Много подобни са и полезните качества на етерично масло от сандалово дърво. Доскоро то дори се е използвало като основно средство за лечение на причинен от алергия ринит. Премахва с голям успех главните симптоми на пролетното неразположение: хрема, кихане и сърбеж. Най-ефикасното ползване на етерично масло от сандалово дърво е при разпръскване във въздуха с дифузер за етерични масла.

Етерично масло от евкалипт

Като противовъзпалително средство и способно да помогне при задръствания на дихателните канали – така е известно етерично масло от евкалипт. Същинска панацея и дар от природата срещу пролетни алергии! Когато го вдишвате, то носи със себе си охлаждащо и освежаващо усещане, като облекчава кихавицата, кашлицата и дрезгавината на гласа. Това важи и за случаите на зачервяване и подпухване на очите и въобще на лицето. Помага в борбата за възстановяване при възпалителни и инфекциозни заболявания по лигавицата на горните дихателни пътищa. Някои етерични масла от евкалипт са ефикасни и в битката срещу кожните алергични реакции. Можете да ползвате този продукт, като нанесете много малко добре разредено масло под носа си. Може и да вдишвате аромата му направо от бутилката. Изумително действа при парни инхалации (този метод е подходящ само за възрастни).

Етерично масло от чаено дърво

Друг много полезен продукт срещу пролетни алергии е етерично масло от чаено дърво. Важното при него е, че не само потиска, а дори може да помага и за отстраняване на симптомите. Екстрактът от това растение е мощно противовъзпалително средство, способно да ви предпази от влошаване на алергията. Известно е с комплексното си противовирусно, антибактериално и противогъбично действие. То намалява риска от допълнително раздразнение и инфектиране на кожните прояви при алергия. Може и да намали отока при локално отделяне на хистамини в зоната на кожата.

Етерично масло от чаено дърво обаче е и едно от онези, способни на свой ред да предизвикат алергична реакция. Трябва да подходите предпазливо към него. Преди да го приложите, нанесете малко върху малък участък на кожата си, препоръчително на свивката на лакътя. В случай че не последва зачервяване там, можете да го приложите под носа и по гърдите си.

Етерично масло от мента

Намаляващо възпалението, качественото етерично масло от мента е супер ефикасно при всякакъв начин на използване: директно вдишване, дифузиране или мазане. То отпуска мускулатурата, включително гладкомускулните влакна в стените на кръвоносните съдове. Това от една страна помага за облекчаване на кихането и другите респираторни прояви при пролетна алергия. От друга, подпомага отшумяването на алергични проявления като отоци, зачервявания и др. При ползване на етерично масло от мента има и общо релаксиращо и ободряващо действие за облекчаване на умората, отпадналостта и другите странични прояви при алергични пристъпи. Съчетанието на ментово с лавандулово масло може силно да успокои тежките симптоми на пролетна алергия.

Етерично масло от лимон

Популярен избор за противодействие на сезонни алергии е етерично масло от лимон. Според едно проучване, съдържащите го назални спрейове могат да намалят възпалението в синусите. Трябва обаче да бъдете внимателни! Всички цитрусови етерични масла са фоточувствителни, т.е. не бива да се нанасят върху тялото преди излагане на слънце. В противен случай може да предизвикат пигментация или кожни реакции.

Етерично масло от босилек

Доброто етерично масло от босилек намалява възпалителните процеси. Освен това стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция, които произвеждат над 50 вида хормони, регулиращи множество процеси в организма. Подпомага също така пречистването на тялото.

Етерично масло от тамян

Изявена противовъзпалителна активност охарактеризира качественото етерично масло от тамян. То помага за облекчаването на възпалителните процеси при бронхит и синузит. Тези му свойства са полезни за по-бързо овладяване на респираторните прояви при алергична реакция. Това важи с особена сила при хора с астма.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ БЕЗОПАСНО ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ПРОЛЕТНИ АЛЕРГИИ

Безопасността е задължително да се адресира при използване на етерични масла срещу сезонни алергии и сенна хрема. Главната причина за това е, че качеството варира значително между различните марки.

Може да прилагате етерични масла за облекчаване на алергични реакции по три начини. Единият е чрез парна инхалация (за не повече от 5 минути, след като поставите 1-2 капки в топла, но не кипяща вода). Вторият е чрез арома дифузер, а третият е локално и директно върху кожата. Във всеки случай обаче сте длъжни стриктно да спазвате правилните дозировки според етикетите, както и да потърсите допълнителна консултация със специалист. Високата концентрация в различните етерични масла може при неправилната им употреба да доведе до прекаляване и нежелани реакции.

ДРУГИ СЪВЕТИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ПРОЛЕТНИ АЛЕРГИИ

Освен с етерични масла, има и други начини да противодействате на пролетни алергии. Препоръка на алерголозите е прозорците на спалнята да са плътно затворени, за да не попадат цъфтящи частици в леглото. Това важи особено за през нощта, защото по време на сън се обострят симптомите. Вземете и душ преди лягане, за да отстраните полепналите по тялото полени. Почиствайте и освежавайте често помещенията, в които живеете и/или работите.

Най-големият враг за страдащите от сенна хрема е сухото и горещо време в среда с обилно цъфтящи растения и дървета. При всяка възможност използвайте свободното си време за почивка около вода – например край море, река или езеро. Особено на надморска височина над 1000 м.

Добре е да се избягват млечните (може по малко кисело мляко) и пържените храни, захарните изделия и яйцата. Вместо това нека се заложи на пресни плодове и зеленчуци, ядки, черен шоколад и мазни риби.

ЗА ФИНАЛ

След като ви запознахме с най-препоръчителните начини да си помогнете срещу пролетни алергии, няма защо да губите повече време. Изберете и поръчайте точното според вас етерично масло и/или бленд от богатия каталог на Aroma mama! Няма нужда да продължавате да се мъчите с неспирно кихане, течащ нос и сърбящи зачервени очи. След края на зимата е време да се наслаждавате на живота навън, а не да оставате затворници между четири стени.

Предпазни мерки:

Посочените в този текст съвети не са и нямат за цел да заместват медицинските съвети. Винаги нанасяйте върху кожата в подходящото разреждане за възрастта! Освен това винаги се консултирайте с доктор, когато се отнася до вашето здраве! Същото важи и ако сте бременна, кърмите или сте под лекарско наблюдение.