AromaMama

Кой е точният арома дифузер за здрав сън

Дълбокото и продължително спане е сред възстановителните процеси с най-голяма важност за телата и душите. Един от начините да си помогнете да го имате е с точния арома дифузер за здрав сън. Какъв да изберете и защо, кои от маслата да ползвате в него и кое прави почивката толкова важна за човека, ще разберете в следващите редове.

ЗАЩО ЗДРАВИЯТ СЪН Е ТОЛКОВА ВАЖЕН

През деня човек насъбира голямо количество физическа и психическа умора, така че се нуждае от пълноценна почивка през нощта. Иначе неспирно ще натрупва изтощение, докато тялото и душата му накрая рухнат. Стотици милиони хора по света страдат от хронични нарушения на съня, нездрав сън, синдром на неспокойните крака или сънливост през деня. Стрес, тревожност, потиснатост, тежки лекарства или химически дисбаланси са сред главните причини да не можем да се наспим. А липсата на 7-9 часа непрекъснат сън дневно за възрастните – нещо трудно достижимо в днешния свят с пренавита пружина, може да е твърде вредна.

Ниското качество и продължителност на съня се свързва с повишения риск от сърдечносъдови заболявания, включително инфаркт, и диабет тип 2. Цели 90% от страдащите от депресия се оплакват от нездраво спане, което се свързва дори с покачената опасност от самоубийство. Непрекарването на поне осем часа в сън отслабва имунната система и приканва и най-леката настинка. Неспането нарушава и мозъчните функции, пречейки на концентрацията, запаметяването, социалните умения, решаването на проблеми и физическото представяне. Също така води до повишаване на апетита и затлъстяване – както при възрастните, така и при децата.

Затова качественото и продължително спане е в Светата троица на живота в здраве наравно с доброто хранене и физическата активност.

КАК ТОЧНИЯТ ДИФУЗЕР ЗА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ВОДИ ЗДРАВИЯ СЪН

Подходящият арома дифузер за здрав сън има своя начин да доведе до вас спокойното и необезпокоявано спане. Той стимулира активността на невротрансмитерите в мозъка и по този начин освобождава хормони като серотонин и допамин. Разбира се, нужни са и точните етерични масла, за които ще стане дума малко по-нататък в текста. Те имат седативни, антидепресивни, аналгетични, противовъзпалителни, затоплящи и успокояващи свойства – същинска благодат за тялото и ума.

Свежият въздух с оптималната влажност е сред водещите фактори за висококачествения сън. А сред водещите фактори за освежаване на въздуха в помещенията е добрият дифузер за етерични масла. Той е основно „оръжие“ в ароматерапията, като влияе успокояващо на емоциите и мислите. Обичайно се употребява с терапевтични или естетически цели, но не бива да се подценява и положителният му ефект върху здравето.

Точният арома дифузер за здрав сън несъмнено ще ви е от полза. С него можете да контролирате целия процес по освежаване на въздуха: какви масла разпръсквате, в каква концентрация и за колко време. Той позволява да се радвате на всички предимства на качествените етерични масла и е за предпочитане пред свещите и восъка. На какъв вид обаче да се спрем за най-добри резултати?

ВИДОВЕ АРОМА ДИФУЗЕРИ

Има няколко основни видове, от които можете да изберете най-подходящия. Трябва да се спрете на точния дифузер за етерични масла според няколко фактора. Помислете къде и как искате да го ползвате, както и какъв ефект целите. Помнете, че всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Ето и характеристиките им.

Топлинен арома дифузер

Той загрява етеричното масло, оттам идва изпаряване и освобождаване на аромата във въздуха. За терапевтични ефекти за здрав сън това не е идеалният метод. Просто много от химикалите и съединенията в топлинния арома дифузер се неутрализират при нагряване.

Вентилаторен арома дифузер

Този арома дифузер разчита не на топлина, а на задвижване на въздуха през тампон или абсорбираща повърхност, съдържаща етеричното масло. Така се разпръскват молекули в помещението. Минусът е, че губи ефикасност в по-големи пространства. Добро решение е само за съвсем малка спалня.

Изпарителен арома дифузер

Той бавно изпарява етеричното масло и го разпространява във  въздуха. И този уред обаче е ефикасен само в относително малко пространство.

Разпръскващ арома дифузер

Той използва студен въздух под налягане за избутване на молекулите на маслото в пръскалото. Така те се разпадат на изключително фини частици и се изтласкват във въздуха. Остават там в продължение на часове, а не се утаяват на пода, както се случва при други видове дифузери. Тези микрочастици биват вдишвани или попадат върху тялото и се абсорбират от кожата. Разпръскващите са много ефикасни, но и съответно доста скъпи.

Ултразвуков арома дифузер

В комбинация с вода и етерично масло този арома дифузер излъчва малки ултразвукови вибрации от малък диск. Това води до изпускане на фина мъгла във въздуха, която се вдишва и ароматизира помещението, като не остават мокри петна от вода. Тук няма и нагряване, което да нарушава качествата на маслата. Освен това площта на покритие на този вид дифузер за етерични масла може да бъде сравнително голяма. Той се смята за най-ефикасния от всички, още повече при отличното му съотношение качество – цена. При него не се налага да се купуват никакви допълнителни консумативи освен вода и масло. Няма разходи за фитили, памучни тапмпони и т.н.

КОЙ АРОМА ДИФУЗЕР ЗА ЗДРАВ СЪН ДА ИЗБЕРЕТЕ

Няколко са основните критерии за избора на точния за вас арома дифузер за здрав сън. Вижте размера на контейнера за вода и материала за изработката му. Проверете също наличието на таймер и функция за автоматично изключване и защита при ниско ниво на водата. Не забравяйте и да има опция за регулиране на струята. Нашата препоръка е да проверите всички гореизброени критерии преди закупуването на своя уред и да не търсите непременно евтин дифузер за етерични масла. Все пак това е дългосрочна инвестиция и компромисът с качеството няма да ви помогне.

Препоръчваме да ползвате ултразвуков арома дифузер за здрав сън. Той е безшумен и запазва всички полезни и приятни качества на маслата. И като пак заговорихме за тях, ето няколко от най-подходящите етерични масла за качествено наспиване. Сред тях са тези от кедрово дърво, иланг иланг, лавандула, жасмин, тамян, сандалово дърво, валерианови корени, римска лайка, бергамот, ветивер, портокал и риган.

СЪВЕТИ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВАШИЯ АРОМА ДИФУЗЕР ЗА ЗДРАВ СЪН

Ето и главните правила за ползване на вашия арома дифузер за здрав сън. Разреждайте там етерични масла не с базови, а единствено със 100% чисти и сертифицирани от висок клас. За да не повредите уреда, не ползвайте и масла, смесени с различни вредни синтетични аромати, оцветители и подобрители. Редовно почиствайте своя дифузер за ароматерапия, включвайте го в добре проветрени помещения и не го дръжте постоянно включен. Насреща сме за вас по всяко време, за да ви консултираме за правилната употреба на вашия арома дифузер за здрав сън.

ЗА ФИНАЛ

Вече би трябвало да знаете всичко, за да направите най-добрия си избор. Ако страдате от непродължително и неползотворно спане, имате как да си помогнете да бъдете по-отпочинали, по-свежи и по-концентрирани. Разгледайте богатия каталог на Арома мама и подберете точния арома дифузер за здрав сън. Можете да вземете и специалните ни блендове от етерични масла за деца “Лека нощ” и “Сладка дрямка”в комбинация с чудесния арома дифузер Bamboo.

Хубаво е да си помогнете в битката за връщане на дълбокия си сън. Никой не заслужава да се буди сутрин по-грохнал, отколкото си е легнал вечерта.