Полезни съвети

Пролетно почистване с натурални препарати и етерични масла

Навън ухае на цветя и липи, свежият въздух е навсякъде, а пролетните дъждове ни радват и освежават. Време е да пуснем всичката тази свежест у дома с едно голямо, основно пролетно почистване. И ако мисълта за отровни препарати с химически аромати ви ужасява (нас също), днес ви предлагаме полезни съвети и трикове за пролетно почистване с натурални препарати и етерични масла. Насладете се на ароматерапия, докато чистите!

Етерични масла за почистване на дома

Етеричните масла имат място в почистването на дома не само в ролята си на ароматизатор. Много от тях имат силни почистващи и обезмасляващи свойства и си струва да ги добавим към натуралните препарати, които ще си приготвим. Ето някои от най-популярните масла, които използваме в почистването.

Лимон

Носи свеж аромат на чистота и има силни обезмасляващи свойства. Помага при отстраняването на мазни петна, следи от пръсти и засъхнали остатъци. В комбинация със сода за хляб, наистина кара повърхностите да заблестят. 

Чаено дърво

Прекрасен дезинфектант, особено полезен при почистване на бани. Най-добри резултати дава, когато се смеси с оцет в концентрация от 2 %. 

Лавандула

Със своя нежен и успокояващ аромат, това масло е отлично за добавяне в почистващи продукти и особено към перилни препарати

Портокал

Помага при почистването на мазнини, следи от пръсти и ароматизира чудесно. 

Почистване на килими

Килимите внасят неповторим уют, но много хора ги избягват заради това, че събират много прах и се почистват трудно. Днес ви представяме две рецепти за домашни почистващи препарати, които ще ги почистят и ароматизират отлично.

Почистваща и ароматизираща пудра

За нея са ви необходими 2 ч.ч. сода за хляб, етерично масло по ваш избор и контейнер с капак, в който да смесите всичко. Поставете 1 ч.ч. сода в контейнера и добавете 10-15 капки етерично масло. Много популярни са маслата от бергамот и лимон, но можете да създадете и комбинация по ваш избор. Ако имате деца, уверете се, че използвате етерични масла, безопасни за деца. Добавете и останалата 1 ч.ч. сода и смесете добре. След това посипете килима с пудрата, изчакайте 30-60 минути и просто почистете с прахосмукачка. 

Спрей за почистване на килими

В този спрей използваме натуралните свойства на етеричното масло от лимон за премахване на петна и неутрализиране на неприятните миризми. Необходими са ни 1 ч.ч. бял оцет, 1 ч.ч. топла вода, 2 с.л. сода за хляб, 20 капки етерично масло от лимон и ръкавици. 

Смесете всички съставки в бутилка с пулверизатор и разклатете добре, докато содата се разтвори напълно. Напръскайте килима и почистете с четка или кърпа. Попийте излишната влага със суха кърпа.

Внимание! Тествайте малка повърхност за обезцветяване, преди да започнете с почистването. Някои материи и цветове може да не са устойчиви на този препарат.  

Почистване на кухня

Универсален препарат за повърхности: Необходими са ви 1 ч.ч. кислородна вода, 1 ч.ч. дестилирана вода, 1 ч.л кастилски сапун и 45 капки от бленд „Унищожител на бацили“. Смесете всичко в бутилка и разклатете добре. Напръскайте върху повърхността и забършете с подходяща кърпа. Съхранявайте препарата до 1 седмица в хладилник. 

Препарат за полиране на неръждаема стомана: Необходими са ви половин чаша маслиново масло или друго растително масло и 2-3 капки етерично масло от лимон или сладък портокал. Смесете в стъклена бутилка и нанесете малко количество върху мека кърпа. Полирайте повърхностите с кръгови движения, докато изчезнат следите от пръсти и други нечистотии. 

Ако се затруднявате в набавянето на всички необходими съставки или просто предпочитате готово, но натурално решение, можете да използвате и многофункционалния почистващ препарат на Plant Therapy. Той е базиран на естествено извлечени растителни съставки, които почистват упоритите замърсявания върху повечето повърхности като плотове, плочки или фурна. Предлага се като концентрат за разреждане и е изключително ефективен и икономичен. 

Почистване на банята

Скраб за полиране: Смесете 360 г сода за хляб, 12 г кастилски сапун, 15 мл вода, 15 мл оцет и 30 капки бленд „Унищожител на бацили“. Разбъркайте всички съставки, докато получите паста. Намажете с пастата замърсените повърхности, оставете да подейства 5-10 минути, разтъркайте и изплакнете. Винаги използвайте ръкавици, защото препаратът може да е агресивен към кожата. 

Ароматизиране на банята: Най-простият начин да ароматизирате мокрите помещения е като разнесете няколко капки от любимото си етерично масло с парче хартия по ваната, мивката или плочките.  

Почистване на душа: За почистване и ароматизиране на душа успешно можете да използвате хидрозоли, като лавандулова вода, например. Напръскайте повърхността, изчакайте да подейства 10 минути и забършете с чиста кърпа. 

Почистване на стъкла и прозорци

Чистите стъкла са радост за всяка домакиня, но почистването може да е една от най-фрустриращите дейности. На помощ тук идват етеричните масла от цитруси, които ще ви помогнат да почистите прозорците до блясък.  

Смесете в бутилка с пулверизатор 1 чаша и половина бял оцет с половин чаша дестилирана вода и 8 капки етерично масло от цитрус – например лимон, портокал, грейпфрут. Разклатете добре и използвайте като стандартен препарат за стъкла. Съхранявайте в хладилник и използвайте до 2 седмици. 

Друг вариант е концентрираният препарат за почистване на стъклени повърхности на Plant  Therapy с естествени растителни съставки, който ще помогне на стъклените повърхности да заблестят и можете да съхранявате по-дълго време. 

Почистване и полиране на мебели 

Обезпрашаване: Смесете 6 капки базово масло от жожоба, 10 капки етерично масло по избор, 120 мл вода в бутилка  с пулверизатор. Нанесете върху микрофибърна кърпа и почистете праха. Можете да съхранявате препарата няколко седмици в хладилник. 

Полиране: Необходими са ви 30 г нерафинирано кокосово масло, 12 капки базово масло от жожоба, 4 капки етерично масло от сладък портокал и 3 капки масло от лавандула. Смесете добре всички съставки, нанесете малко количество върху микрофибърна кърпа и полирайте. 

Откъде да започнем?

Пролетното почистване обикновено е по-разширено и има за цел пълно освежаване на дома, включително на труднодостъпните места. То е отличен повод да разчистим ненужните вещи и да освободим място за нови положителни емоции. Затова ви съветваме първо да започнете именно от сбогуването с непотребните вещи. 

За ваше удобство, пригответе всички натурални препарати в деня преди почистването, за да имате време да набавите липсващи съставки. Така в деня за чистене ще си имате всичко подръка и нищо няма да ви спира по пътя към чистия и ухаещ на пролет дом.

 Ако имате още въпроси относно употребата на етерични масла в почистването на дома или търсите други варианти за натурални почистващи препарати, не се колебайте да пишете на Арома Мама за консултация.

Желаем ви приятно и успешно чистене!

Вашият коментар