Полезни съвети

Как да разреждаме етерични масла


Plant Therapy се ангажират да разполагаме с необходимата информация, така че да използваме безопасно и ефективно етерични масла. Поради летливият и силно концентриран характер на етеричните масла, изчерпателните, достъпни и разбираеми препоръки за тяхното подходящо разреждане са от решаващо значение, за да се гарантира безопасността на всички.

Целта на разреждането

Безопасността и разреждането на етеричните масла са неразривно свързани. Използването на етерично масло върху кожата директно от шишето, без да се разрежда, може бързо да доведе до кожно раздразненение или реакции. Според световноизвестният експерт по безопасност на етеричните масла Робърт Тисеран, разреждането на етерично масло има две основни причини: „Първо, за да се избегнат кожни реакции: дразнене, сенсибилизация и фототоксичност. Второ, за да се избегне системна токсичност, като фетотоксичност, хепатотоксичност, канцерогенност и невротоксичност. Нежеланите кожни реакции са видими, когато се случат, но системните токсичности може да не са. Кожните реакции са изцяло зависими от разреждането и има съответните указания за безопасност, така че да се сведе до минимум риска. Нужно е да разреждаме етеричните масла, преди да ги нанасяме върху кожата, за да сведем до минимум нежеланите реакции и системната токсичност. Прилагането на неразредени етерични масла върху кожата, може лесно да причини краткосрочни или дългосрочни нежелани реакции и няма основателна причина да поемате този риск. Разреждането с базово масло преди нанасяне върху кожата ви предотвратява изпаряването на етеричното масло бързо. Когато се използва базово масло, етеричното масло ще остане по-дълго върху кожата. Това намалява летливостта и по този начин по-голяма част от терапевтичните свойства на етеричното масло ще се абсорбират от кожата. Още повече, разреждането с базово масло позволява по-добро нанасяне на маслото върху по-голям участък от кожа. Не на последно място, когато разреждате правилно, ще използвате по-малко количество етерично масло.

Plant Therapy Almond Carrier Oil
Базово масло от бадем Plant therapy

Начини за разреждане

Въпреки че базовите масла изглеждат очевидният избор за разреждане на етерични масла, те не са единствената възможност. Лосиони, кремове, масла, шампоани, балсами, кастилен сапун и алое желе са фантастичен избор за разреждане на вашите масла. Много от тези продукти съдържат естествени консерванти, които да отговарят в най-пълна степен на вашите нужди. Използвайте качествена и натурална козметика и растителни масла, които да прилагате върху кожата и косата.

Пропорции за разреждане съобразно нуждите

Plant therapy използва препоръките за разреждане на Tisserand Институт. Тези стойности са приблизителни и са закръглени до цели капки. Моля, имайте предвид, че „капките“ не са точно измерване, тъй като зависят от размера на дозатора и вискозитета на маслото. Освен това, представените тук нива на разреждане не означават, че всяка норма е безопасна за всички етерични масла във всички ситуации.

Винаги спазвайте указанията за максимално разреждане на всяко едно масло. Това особено много важи за т.нар „горещи масла“. Вижте в блога статия със списък на етерични масла и пропорциите за максимално разреждане.

1% разреждане

Този процент се препоръчва за деца над 2-годишна възраст, приложение за лице, продължителна употреба, ежедневна употреба и така че да получите енергийните ефекти на маслото.

 • 10 mL/ 2 чаени лъжици = 3 капки
 • 15 mL/ 3 чаени лъжици / 1 супена лъжица = 4 капки
 • 30 mL/ 6 чаени лъжици / 2 супени лъжици = 9 капки

2% разреждане

Този процент се препоръчва за деца, вани и продукти за цялото тяло и е чудесна за редовна ежедневна употреба на етерични масла. Много от нашите смеси KidSafe имат препоръки за разреждане, които варират от 2-5%. Тези разреждания са добре да се използват с деца под 10 години за лечение на място или при остри състояния. Винаги препоръчваме да започнете от препоръките за използване на по-ниската доза за разреждане и след това да се насочите според нуждите.

 • 10 mL/ 2 чаени лъжици = 6 капки
 • 15 mL/ 3 чаени лъжици / 1 супена лъжица = 9 капки
 • 30 mL/ 6 чаени лъжици / 2 супени лъжици = 18 капки

3% разреждане

Препоръчва се при специални случаи на локализиран дискомфорт.

 • 10 mL/ 2 чаени лъжици = 9 капки
 • 15 mL/ 3 чаени лъжици / 1 супена лъжица = 13 капки
 • 30 mL/ 6 чаени лъжици / 2 супени лъжици = 27 капки

5% разреждане

Препоръчва се при за краткотрайна употреба или за малки участъци, за не повече от 2 седмици.

 • 10 mL/ 2 чаени лъжици = 15 капки
 • 15 mL/ 3 чаени лъжици / 1 супена лъжица = 22 капки
 • 30 mL/ 6 чаени лъжици / 2 супени лъжици = 45 капки

10% разреждане

Препоръчва се за приложение само за малки участъци или при много остри състояния.

 • 10 mL/ 2 чаени лъжици = 30 капки
 • 15 mL/ 3 чаени лъжици / 1 супена лъжица = 45 капки
 • 30 mL/ 6 чаени лъжици / 2 супени лъжици = 90 капки

Таблица за разреждане

Добро правило е да използвате една капка етерично масло на чаена лъжичка базово масло за 1% разреждане. Тъй като при разреждане с 0,5%, не можете да измерите половината от една капка, увеличете количеството на използваното базово масло. Ако не можете да добавите още базово масло, закръглете надолу, за да получите цял брой капки етерично масло. Например, вместо 1,5 капка, сложете 1 капка.

Разреждане за малки деца

Децата имат тънка и пореста кожа, която лесно абсорбира всичко, което се прилага локално. Не препоръчваме етеричните масла да се използват локално при недоносени деца, но можете да използвате етерични масла много пестеливо с доносени бебета. Препоръчваме на всички, които искат да използват етерични масла на деца под две години, да се консултират с детски неонантолог или педиатър , който да ви помогне да решите дали това е най-сигурният и най-ефективен начин на действие.


За деца на възраст 3-24 месеца се препоръчва общо разреждане от 0,25% -0,5%. Това се равнява на 2-4 капки етерично масло на 6 чаени лъжици базово масло, когато се използва за приложение върху цялото тяло. За третиране на много малък участък (например, ухапване от насекомо, петно или друго) , можете да използвате 9-27 капки етерично масло на 6 чаени лъжички чаено масло. За деца на възраст 2-6 години се препоръчва общо разреждане от 1% -2%. Това се равнява на 9-18 капки етерично масло на 6 чаени лъжички базово масло, когато се използва за приложение на цялото тяло. За използване върху много малък участък от кожата (например, ухапване от насекомо, петно или друго), можете да използвате 9-45 капки етерично масло на 6 чаени лъжички базово масло.

Таблица за разреждане за деца

Разрежданията, препоръчани в диаграмата по-долу, се отнасят за приложения на цяло тяло и само за етерични масла и смеси KidSafe на Plant therapy.

Както за възрастни, така и за деца, винаги се препоръчва да се започне с по-малко разреждане и да добавите повече за конкретен случай или когато е необходимо.

Противопоказания

Ако сте под медицинско наблюдение или се лекувате с медикаменти, страдате от епилепсия или астма, имате нарушена имунна система, бременна сте, кърмите или имате някакви съмнения относно това как етерично масло може да повлияе на вашето здраве, моля консултирайте се с вашия лекар. Винаги спазвайте препоръките за максимално разреждане за всяко масло.

Прилагането на етерични масла директно върху кожата ви без подходящо разреждане увеличава значително риска от нежелани реакции. Винаги използвайте етерични масла безопасно и започвайте с възможно най-ниското разреждане, което ви дава ефективни резултати. Добре е да правите тест за чувствителност преди първа употреба на ново за вас етерично масло. Поставете капка разредено етерично масло върху малка част от кожата на вътрешната част на лакътя. След приложението, изчакайте 24 часа. Възможни са реакции, които включват дразнене на кожата, главоболие, гадене, респираторни оплаквания или замаяност.


* Споделените съвети не са предназначени за диагностициране, лечение или предотвратяване на някакво заболяване , нито са предназначени да заменят лекарски съвети. Когато използвате етерични масла, винаги ви препоръчваме да се консултирате с вашия лекар.

Източници:

Plant therapy блог

Related Posts

2 thoughts on “Как да разреждаме етерични масла

 1. Viki Radeva каза:

  Като разреди една ЕМ колко в трайността му преди да се смени с ново?

  1. Администратор каза:

   Здравейте, eтеричните масла сами по себе си нямат срок на годност, но имат препоръчителен срок за употреба до 1-2 години. Можете да удължите „живота“ на вашите масла, като следвате няколко указания;
   Избягвайте топлината. Когато етеричните масла се нагреят, има повишен риск от окисляване. Това важи в голяма степен за цитрусовите масла. Когато етеричните масла се окисляват, те започват да губят потентността си. Затова трябва да ги държите на хладно и тъмно място. През топлите сезони е добре да се съхраняват в хладилник. В този случай, не забравяйте да опаковате маслата си в торбичка или кутия (калъф) за съхранение на етерични масла, така че храната да не попива аромата им.
   Избягвайте светлината: Оставeте вашите масла в оригиналните им бутилки от кехлибарено стъкло. Ако си приготвяте блендове, използвайте бутилки или ролони от кехлибарено стъкло, за да ги защитите. Пазете ги от директна слънчева светлина.
   Избягвайте проникването на въздух: Винаги е важно да се уверите, че капачките на бутилките с етерични масла са плътно затворени. Когато капачките не прилепват добре, това позволява на маслата да се изпаряват, което може да намали аромата и ефективността им.
   Ако използвате инхалер за нос, добре е да го сменяте на 3-4 месеца. За домашно приготвените блендове, ние също препоръчваме употребата им в период от 3-4 месеца.
   Старайте се да приготвяте само толкова, колкото ще ви е необходимо за всеки конкретен случай. За тази цел е добре да използвате по-малки ролони или шишенца,например 5 мл. https://aromamama.bg/product-category/aksesoari/

Вашият коментар