Полезни съвети

Eтеричните масла и слънцето: как да ги използваме и с какво да внимаваме

Слънцето най-после е тук и всички се стараем да прекарваме максимално време навън, да се зареждаме със свеж въздух, витамин D и хубав тен. Етеричните масла могат да ви помогнат да се чувствате и изглеждате още по-добре в летните дни, но не всички от тях обичат слънцето. В днешната статия ще ви дадем повече информация за взаимодействията между етеричните масла и слънцето и как да избегнем рисковете от тях.

Етерични масла и фоточувствителност

Някои етерични масла съдържат естествени субстанции, които при реакция с UV лъчите могат да причинят тежки нежелани реакции върху кожата. Реакциите могат да включват изгаряния, обезцветяване, зачервяване и други кожни раздразнения и са потенциално токсични. Някои реакции се проявяват веднага, други могат да настъпят след няколко часа. А при многократно излагане на такива реакции, могат да настъпят и дългосрочни злокачествени изменения по кожата, предупреждава в статия на сайта си American College of Healthcare Sciences.

Пример за такива субстанции са фурокомарини, кумарини, линалол. Те често могат да се срещнат в студенопресованите етерични масла от цитруси, като например маслата от розов грейпфрут, лимон и лайм. Внимавайте и с етеричните масла от бергамот. Някои от тях може да съдържат съставката бергаптен, която предизвиква фоточувствителност. Безопасен вариант е маслото от бергамот на Plant Therapy, което е одобрено за ползване и от деца и не съдържа бергаптен. 

Етерични масла, безопасни за употреба на слънце

Като алтернатива на гореизброените продукти, можете да използвате етерични масла от лимон и лайм, извлечени чрез парна дестилация. Те са напълно безвредни при излагане на слънце и не съдържат фоточувствителни съставки. Маслото от сладък портокал също е приемливо. Други алтернативи са маслата от мандарина и червен портокал. 

Как да избегнем реакции на фоточувствителност?

Избягвайте локалната употреба на тези масла, ако планирате излагане на слънце. Ако все пак искате да ги използвате, отделете 12-часов интервал между нанасянето на маслото и излагането на слънце. Ако се налага да излезете през този интервал, покрийте добре с дрехи мястото, където сте нанесли маслото. Също така, ако използвате тези масла през лятото, го правете при максимално разреждане.

Четете добре етикетите на козметиката, която използвате. Някои козметични продукти може да съдържат фоточувствителни съставки. 

Ако получите реакция на фоточувствителност, спрете употребата на продукта и преустановете излагането на слънце. Намажете засегнатата зона с базово масло или пълномаслено мляко. Запомнете, че маслата не се разтварят във вода, така че най-ефективният начин да премахнете масло от кожата си е с помощта на друго масло. 

За да защитите кожата си от вредните UV лъчи, винаги използвайте слънцезащитен продукт с висок фактор и никога не рискувайте със саморъчно приготвена слънцезащита. 

Да успокоим кожата след слънце с етерични масла

Етеричните масла могат да са и отличен помощник през лятото, особено за успокояване на раздразнената от слънцето кожа. Основните действащи лица тук са гелът от алое вера и етеричното масло от лавандула. Разредете 9 капки масло от лавандула в 30 грама гел от алое вера и размесете добре. За още по-силен охлаждащ ефект, можете да охладите гела от алое преди нанасяне. Този микс ще донесе незабавно облекчение на зачервената кожа. 

Базовите масла също са отличен начин за подхранване на кожата след излагане на слънце. 

Лятото е чудесен сезон и всички трябва да се възползваме от него максимално. Етеричните масла като цяло не са врагове със слънцето, а ваш помощник в защитата срещу комари, ухапвания, кожни раздразнения. Не спирайте да използвате любимите си масла и блендове като се съобразявате с препоръките за безопасност. Пишете на Арома Мама за консултация и съвети, ако се колебаете за употребата на някое от любимите си масла. 

Вашият коментар