Полезни съвети

Ефикасни ли са етерични масла за дезинфекция

Когато поредният опасен за цялото човечество вирус се появи, дезинфектантите стават суперценна стока, включително и етерични масла. Всеки контакт с друг човек у дома и навън е предпоставка за зараза, затова се налага дезинфекция след всеки досег. Трябва обаче да се знае какво да се ползва, за да не си нанасяме вреди. Мощните дезинфектанти за ръце на спиртна основа например дразнят кожата. Затова може към тях да се добави гел от алое вера. Дезинфектантите за повърхности пък често носят неприятни миризми, а и не е доказано, че унищожават всички микроби.

Затова и ще ви насочим към добрия начин за дезинфекция и превенция на въздушно-капковите инфекции – употребата на етерични масла. Това са природни средства, които помагат в борбата с различни видове микроби и във въздуха, и по повърхностите. Те често се използват в ароматерапията, в козметиката или като ароматизатори на въздуха. Е, ето че имат и важно приложение в превенцията на различни болести.

ВИРУСИТЕ, ВЪЗДУХЪТ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Вирусите всеки път се превръщат във водеща тема, щом дойде застудяване на времето. Спадането на температурата на носната лигавица под 37 градуса способства размножаването на вирусите на грипа и настинката. При студ нашата имунна система забавя работния си режим и произвежда по-малко от белтъците, с които бори атакуващите човека микроорганизми. Хората пък не искат да пускат навън топлината от помещенията и стоят по-дълго в атмосфера на по-сух въздух. Така още повече намаляват секрецията на носната лигавица и дихателните пътища.

Грипните вируси обаче обожават точно сухия въздух и студа. В тази естествена за тях среда обвивката им става по-устойчива, по-жилава и по-издръжлива. Когато кашляме или кихаме, съдържащите вируси аерозоли се задържат по-дълго време. Затова и, логично, е по-вероятно да станем жертви на зараза.

КОИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПОМАГАТ СРЕЩУ ВИРУСИ

Има доста видове етерични масла, които помагат да спрем превантивно вируси, като ни служат за дезинфектанти. Нека ви предложим няколко от тях, доказали във времето способностите си. Те се сборват още във въздуха с микроорганизмите. С антисептичните си свойства може да се ползват също за дезинфекция на ръце и повърхности.

етерчино масло от чаено дърео помага при дезинфекция

Етерично масло от чаено дърво

Осемкратно по-силен антисептик от карболовата киселина и 12-ократно по-силен от фенола: това е прословутото етерично масло от чаено дърво. То има бактерицидни, противовъзпалителни, противогъбични, противовирусни и имуностимулиращи свойства. При вирусни епидемии и пандемии е отлично средство за дезинфекция. E. coli, S. pneumoniae и H. Influenzae нямат шанс срещу него*. Препарати за измиване на ръце, съдържащи етерично масло от чаено дърво, показват при тестване добра активност срещу патогенни микроорганизми като Staphylococcus.

При сезонни заплахи и вируси това масло е особено ефикасно. Заради успокоителния и отхрачващ ефект то прочиства от секрети дихателните пътища на болния и силно го облекчава.

Етерично масло от карамфил

С етерично масло от карамфил се пречи на деленето на микроорганизмите. Маслото от зрънцата на карамфила има мощни антисептични свойства и затова отдавна се ползва като дезинфектант от зъболекарите. То има противовирусно, антибактериално и антигъбично действие благодарение на своята основна съставка – евгенол. Тя се съдържа между 70-95% в дадено етерично масло от карамфил в зависимост от чистотата му.

Етерично масло от канела

При ползване на етерично масло от канела си помагате много в битката с грипа и настинката. Неговата комбинация с три други етерични масла бе проучвана през 2017 г. като алтернативно средство за борба с вируси и бактерии. Това се случи заради нарастващата резистентност на различни микроорганизми към конвенционалните антимикробни средства. И резултатите се оказаха отлични. Успехът на етерично масло от канела се дължи на съставките му: евгенол, евгенол ацетат и канелен алдехид (цинамалдехид).

Етерично масло от лимон

Качественото етерично масло от лимон е чудесен дезинфектант и противовирусно оръжие. То ще оздрави въздуха в обитаваните от вас помещения и ще премахне ужасната миризма от кофата за боклук и тоалетната.

Етерично масло от мента

С антибактериалните му свойства можете напълно спокойно да ползвате етерично масло от мента за дезинфекция на своя дом. Кухнята, тоалетната и банята ще бъдат почистени идеално и така ще сте по-здрави в своята крепост. Да не говорим, че отблъсква хлебарките и други насекоми.

Етерично масло от мащерка

Можете да разчитате на етерично масло от мащерка да ви послужи за изумителен дезинфектант. То е с високо съдържание на фенол, както са и вече споменатите етерични масла от карамфил.

Други добри етерични масла за дезинфекция

Заложете и на етерично масло от хвойна за дезинфекция! То се съчетава чудесно с някои от гореизброените. Друг добър вариант за дезинфектант е етерично масло от евкалипт.

КАК ДА ПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА КАТО ПРЕВАНТИВЕН ДЕЗИНФЕКТАНТ

Лесен начин да ползвате етерични масла за дезинфекция превантивно е да смесвате 10-15 капки от тях с половин литър вода. След това два-три пъти на ден трябва да впръсквате сместа във въздуха в обитаваните от вас помещения. Особено важно е да го правите, ако тези помещения са по-тесни и/или по-пълни с хора.

Ако мястото позволява и ароматът на ползваното от вас етерично масло не дразни околните, може да се ползват и дифузери. Определете кой е подходящият за дезинфекция на въздуха при вас дифузер според реакцията на хората и големината на помещението. После стига само да го включвате за няколко часа на ден и вирусите ще срещнат силна пречка в лицето на мощните етерични масла.

ЗА ФИНАЛ

След като ви запознахме със силата на различните етерични масла като дезинфектанти, ще ви е по-лесно да се борите с вирусите. Чрез тези природни имуностимуланти и простичкото често миене на ръцете с вода и сапун можем да предпазим себе си и близките си от болестите. Доброто етерично масло е чудесно средство за превенция срещу разпространението на вирусните и бактериалните инфекции. Затова не губете повече време и вземете от Aroma mama някое от гореспоменатите етерични масла! Неразболяването или оздравяването е само на няколко клика разстояние.

* Antibacterial activity evaluation of selected essential oils in liquid and vapor phase on respiratory tract pathogens; BMC Complement Altern Med, 2018; Kamilla Ács, Viktória L. Balázs, Béla Kocsis, Tímea Bencsik, Andrea Böszörményi and Györgyi Horváth