Полезни съвети

Защо с дифузер за етерични масла ще вършим по-добре работа от вкъщи

Да си на работа от вкъщи е все по-срещано явление с бума на интернет. То обаче крие своите подводни камъни, които можете да преминете без спънки с помощта на точните етерични масла. В този текст ще ви запознаем с това как те помагат да сте по-съсредоточени в трудовия процес у дома си. Също и кои от тях да ползвате за целта и как ще ви помогнат дифузерите.

Защо с етерични масла ще вършите по-успешно работа от вкъщи

Да, с етерични масла имате далеч по-добри шансове да свършите добре и навреме всичките си задачи при работа от вкъщи. У дома си е най-хубаво и трудът може да върви по ноти, когато няма странични разсейвания. Домашният любимец обаче може да поиска да си играе с вас, а детето – да ви пита за всичко хрумнало му. Ако имате партньор или съквартирант, който постоянно търси компанията ви, също ще разкъсвате вниманието си напосоки.

Добрата новина е, че някои етерични масла може да повишат яснотата и фокуса на ума ви, енергията, свежестта и издръжливостта ви. С повече концентрация и по-малко стрес можете да подобрите своето представяне в трудовия си живот. Ароматерапията въздейства положително върху мислите и поведението ни. Някои етерични масла могат да ни вдъхнат енергия и тонус, да стимулират нашата концентрация и мотивация. Докато работим у дома, те действат незабелязано чрез своя натурален аромат. Фокусират и насочват мисловния процес, свалят напрежението и повишават нивото на умствената дейност.

Кои етерични масла да ползвате за успешна работа от вкъщи

Ето кои са онези етерични масла, които могат да ни помогнат за по-добра концентрация, мотивация и памет при работа от вкъщи.

етерично масло от лимон помага за концентрацията

Етерично масло от лимон

Глътка свеж въздух с цитрусов аромат, придаваща спокойствие, оптимизъм и добро настроение. Качествените етерични масла от лимон тонизират ненатрапчиво, повишават когнитивните функции и дават фокус на работния процес. Спомагат за намаляването на последиците от стреса, като регулират серотонина и допамина в мозъка. Това може да ги направи особено полезни за страдащите от ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Комбинират се с многобройни други аромати, особено с останалите цитрусови.

Етерично масло от мента

Едно от най-популярните етерични масла – това от мента, носи със силния си аромат усещане за студ, което мигновено действа активизиращо. То е сред най-бързо и най-мощно въздействащите върху мисловния процес. Въздейства положително върху фокуса, съсредоточеността, бдителността и паметта. Според изследвания на Синсинатския университет (2012 г.) вдишването на етерично масло от мента може да увеличи умствената дейност с до 28%. Съчетава се чудесно с цитрусови аромати.

Етерично масло от розмарин

В ароматерапията розмариновото се слави с най-силното въздействие върху паметта сред всички етерични масла. За капак острият му билков аромат допринася за творчески импулс и стимулира мотивацията. Просто чудесен помощник за успешна работа от вкъщи! Действието му засилва концентрацията и продуктивността, ала не бива да се използва при бебета и малки деца. Силният и свеж аромат на чистото етерично масло от розмарин се комбинира чудесно с доста масла. Сред тях са цитрусовите и от лавандула.

Етерично масло от лавандула

Парадоксално, но с етерични масла от лавандула хем се успокоявате, хем получавате приливна вълна от енергия и се съсредоточавате по-добре. Според някои проучвания неговото използване в ароматерапия може да спомогне за забавяне на активността на нервната система и за отпускане. Тази билка може да помогне за намаляване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, а увеличава краткотрайната памет. Това може да е доста полезно за проявяващите симптоми на хиперактивност. С цитрусов или ментов добавен аромат ще енергизирате обстановката в домашния си офис. Ако пък искате повече спокойствие, заложете на комбинация с бергамот или кедрово дърво.

Етерично масло от кедрово дърво

Това етерично масло покачва умствената работоспособност и помага в борбата със синдрома на хроничната умора. Ако вдишвате аромата от само няколко капки кедрово масло преди лягане или го добавяте в дифузер през нощта, може да подобрите съня си. Така бихте били изпълнени с енергия на сутринта и да вършите своята работа от вкъщи бодри, съсредоточени и внимателни.

Етерично масло от бергамот

Както и при това от лавандула, с етерично масло от бергамот едновременно се успокоявате и си вдъхвате енергия. С него мисълта ви ще тече по-бързо и канализирано, като ще запаметявате доста по-добре. С леко цитрусовия си и същевременно зелен аромат ще ви направи по-ведри.

Етерично масло от тамян

Ценено в библейски времена повече от златото, с етерично масло от тамян ще се радвате на куп благотворни ефекти за ума си. Според експертите то има способността да предава импулси към лимбичната система на мозъка, която влияе върху нервната система. Това води до множество предимства за ума като облекчаване на тревожността и на последиците от хроничен стрес. Също така с тези етерични масла със земен аромат ще подобрите способността си да се фокусирате.

Етерично масло от пачули

С етерично масло от пачули може да си помогнете срещу стреса и депресията, както и да насърчите чувството си на спокойствие. Вдишването му понижава с 40% симпатиковата активност (част от нервната система, отговорна за регулирането на кръвното налягане, сърдечната честота и реакцията „борба или полет“), сочи японско проучване от 2002 г.* Адресирането на тези фактори по време на стресова ситуация се смята, че помага за подобряване на концентрацията. Какво по-добро за ползотворна работа от вкъщи!

Етерично масло от портокал

Силата на качественото етерично масло от портокал е да стимулира работата на главния мозък и да повишава умението за съсредоточаване. Тези масла неслучайно са наричани „аромати за работохолици”. При ползването им трудовата активност може да се покачи драстично. Това е така, защото ще се чувствате дълго време изпълнени със сили, бодри и фокусирани.

етерично масло от портокал помага за концентрацията

Етерично масло от грейпфрут

Отличителното за етерично масло от грейпфрут е ярко изразеният аромат, спомагащ за бързо концентриране преди изпълнение на сложни умствени задачи. То може да служи срещу усещането за потиснатост и премахва отрицателните последствия от стреса. Ако трудно започвате своята работа от вкъщи сутрин, с етерични масла от грейпфрут може да се избавите от сънливостта.

Етерично масло от лимонена трева

Не бъркайте етерично масло от лимонена трева с това от лимон! Първото се извлича от вид трева (подсказва го и името му) и има силно и почти незабавно действие върху концентрацията. Въздействието му е стимулиращо и даващо енергия.

Предложения за бленд от етерични масла

В нашия онлайн магазин ще намерите и още две подходящи предложения за повече концентрация и вдъхновение при работа от вкъщи онлайн. Те са блендове с ефект на мощен енергиен стимулант и почти моментално събуждат сетивата. Говорим за бленд “Фокус” и бленд “Мотивация”.

Защо с дифузер за етерични масла ще сте по-съсредоточени при работа от вкъщи

За да усилите паметта си и да повишите концентрацията си, отлично средство е добрият дифузер за етерични масла. Това е така, защото арома лампата изпарява ароматните молекули в помещението и насища въздуха с тях. В помещения с площ до 20 кв.м. за плодотворна работа от вкъщи ще ви стигнат не повече от 5 капки от набелязаното етерично масло. Или пък съчетание от две-три от тях.

За по-ефикасния труд при употреба на ароматни масла красноречиво говори изследване на японската корпорация Takasago. То установява, че когато в помещенията се използват дифузери с етерично масло от лимон, допуснатите грешки намаляват с 54%. Когато пък дифузирали лавандула, честотата на грешките падала с 20%. Това са изключителни резултати, най-вече за области, в които работата зависи от писането на много и все качествени текстове. Това са например рекламният, преводаческият и IT бизнес, но и много други. Нерядко служителите в тях са на работа от вкъщи.

Избягвайте обаче директния контакт с неразредени етерични масла, затова работете внимателно с тях и използвайте пипета или шишенца с дозатор. Силно енергизиращото действие на маслата може да доведе и до негативен ефект – кожни раздразнения при допир с тях.

За финал

Вече научихте защо с определени етерични масла ще можете да преодолеете всички препятствия на home office-а. Повече концентрация, енергия и спокойствие винаги са добре дошли у дома ви, когато имате да полагате усилен творчески труд. По тази причина не губете повече време и вземете от Aroma mama някое от споменатите в текста етерични масла! С тях ще сте най-близо до това да сте най-добрите сред колегите си, що се отнася до работа от вкъщи.

*Japanese Journal of pharmacology, 2002, Nov, Haze S., Sakai K., Gozu Y.

Вашият коментар