Полезни съвети

Детокс след празниците

Детокс след празниците

В началото на новата година, много от нас решават да бъдат водят по-здравословен начин на живот. За някои, това означава да продължат по същия път, за други включване на повече движение и консумация на пресни плодове и зеленчуци. Каквото и да решите, съм сигурна, че думата „детокс“ вече я имате предивид в плановете през следващите седмици.

Терминът „детоксикация“ или „детокс“, навлезна в живота ни по много различни начини. Един от най-разпространените и модери начини за детокс е чрез фрешове, чайове или смутита. Телата ни са много ефективни машини, които имат нисък толеранс за отклонение от нормалния си начин на работа. Храносмилателната и отделителната система работят, за да преработват храната ни и да отделят онова, което тялото не се нуждае. Организмът има естествен способ да изхвърля ненужното. Нашата кръвоносна система работи съвместно с циркулацията на глюкозата и кислорода, необходими за здравето на всички части на тялото.

Детоксът е хубав и щадящ начин да пренастроите тялото си и да се подготвите за по-здравословен начин на живот. Често симптомите, изпитвани от хората {главоболие, болки в тялото, умора} през периода, в който приемат само сокове, фрешове или смутита, са следствие на отказа от захар и преработени храни. Тялото ни се опитва да се справи с това, че вече не се захранва бързо с енергия, която се намира в простите захари.


Нека разгледаме как един цялостен подход към нашето здраве може да направи огромна промяна. За себе си знам, че етеричните масла няма да „излекуват“ магически проблемите ми, но са прекрасно средство за подпомагане и поддържането на естествените процеси, които се случват в тялото ми. Знам кога и как и какво етерично масло да взема от рафта. Когато не се чувствам добре и имам признаци на разболяване, веднага използвам силата на бленд от етерични масла „Унищожител на бацили“. Действам превантивно, като се грижа за собственото си здраве и това на семейството си. Не бива да се разчитаме на тях като единствен инструмент. Приготвям храната, която консумираме у дома, като така мога да избирам продуктите, които влагам в готвенето. Консумираме костен бульон и приемаме превантивно сироп от бъз, за да поддържаме имунната функция. Стараем се да прекарваме повече време на чист въздух.

Когато съм уморена (предвид всичките ми ангажименти, често съм уморена), етеричното масло от мента е нещо, което действа много бързо и буквално ме „събужда“ и ми дава страхотен тласък, за да мога да завърша задачите си. Знам, обаче, че почивката и хидратацията имат много голяма заслуга как се чувствам физически. Ако имате желание, да бъдете по-здрави, споделям с вас някои простички правила, които да спазваме заедно и да бъдем по-здрави:

Пийте много вода, всеки ден. Приблизително по 30 мл. вода на килограм телесно тегло.

Достатъчно количество сън. Добре е да спите поне по 8 часа.

Ограничете времето, което прекарвате пред електронните екрани. Това е добре да стане около един час преди лягане. Добре е да си лягате на загасена лампа.

Намерете вашите начини за намаляване на стреса. Научете се да казвате „не“, задайте си граници и бъдете снизходителни и не твърде критични към себе си.

Направете си балансиран режим с висококачествени мазнини, пресни плодове и зеленчуци и протеини.

Ограничете захарите (от всички видове) и ограничете въглехидратите. Храната е вашето ПЪРВО и най-добро лекарство.

Използвайте етерични масла и дифузирайте в арома дифузер, инхалер за нос или върху кожата разредени правилно, за да избегнете кожни реакции / алергии. Винаги трябва да знаете кои масла трябва или не трябва да използвате въз основа на лекарства, здравословно състояние и възраст {за деца}.

Детоксикираща вана с етерични масла. Спомага за изхвърлянето на токсините в тялото и общо укрепва организма.

Пожелавам ви всичко най-добро през новата година и очаквам с нетърпение пътешествието ни с етеричните масла, като се учим, споделяме и растем заедно!

Очаквайте следващите ни публикации на Aroma mama. Научете как да си направите детокс ароматерапевтична вана у дома.

Запишете се на https://www.aromamama.bg и следете и следващите ни публикации!

Източник: Plant therapy

Всички права запазени!

Вашият коментар